Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija je ozbiljna

Dvojica radnika splitskog Vodovoda zaražena tuberkulozom, a moguće je i da nisu jedini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neugodna vijest iznenadila je Splićane. Tuberkulozom je zaraženo dvoje zaposlenika gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Tuberkuloza je potvrđena kod dvoje radnika, a sumnja se da bi još dvoje ljudi moglo biti zaraženo. Uzrok pojave bolesti za sada se ne zna, a unatoč svemu odgovorni tvrde: Mjesta za brigu nema.

Dvojici radnika splitskog Vodovoda, čije  tuberkuloza je utvrđena prilikom redovitog sistematskog pregleda.

Pročitajte i ovo Radovi u Splitu - 1 Nisu oduševljeni Split je odlučio da će ovoga ljeta dopustiti radove na određenim lokacijama u gradu: Građani negoduju Ilustracija Nepristojni turisti Počela je sezona povraćanja i uriniranja po Splitu: "Znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste"

"Za sada imamo definitivno potvrđena dva slučaja tuberkuloze. Za još dva radnika s velikom vjerojatnošću može se reći da se radi o tuberkulozi, premda njihovi bakteriološki nalazi još nisu završeni", rekla je Anamarija Jurčev iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Oboljeli se liječe antituberkuloticima, a ostalima je u tijeku pulmološka obrada, ističu u Zavodu. Također, dodaju, situacija je ozbiljna, ali vjeruje da će ju uspješno riješiti. U tijeku su testiranja i ostalih radnika.

"Trenutno, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, poduzimamo sve mjere da se spriječi daljnje širenje bolesti. Iako se trenutno ne zna uzrok bolesti, BLIC Tuberkuloza je bolest koja se ne prenosi preko vode tako da razloga za paniku nema", objasnila je Danijela Pranić, glasnogovornica Vodovoda i kanalizacije.

Ako se na vrijeme otkrije, bolest se uspješno liječi, ali je terapija višemjesečna, poručuju liječnici. Simptomi su dugotrajni kašalj, iskašljavanje, koji put i iskašljavanje krvi, gubitak apetita tjelesne težine

Bolest je to koja se širi respiratornim putem, kihanjem i kašljanjem. Kvalitetno liječenje oboljelih od tuberkuloze bez prekida, osnova je suzbijanja TBC-a, poručuju iz Zavoda za Javno zdravstvo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene