Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trbuhom za kruhom

VARAŽDINKE PRONAŠLE BOLJI ŽIVOT NA DVIJE STRANE SVIJETA Jedna ima neprocjenjiv savjet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazak mladih u inozemstvo gotovo je svakodnevna pojava u Hrvatskoj, no priča dvije Varaždinke, koje su otišle svaka na svoju stranu svijeta, ipak su drugačije od ostalih.

Ivana Kukec, inženjerka okoliša, iz Varaždina je otišla u irski grad Cork i tamo pronašla sreću, a veterinarka Dijana Divjak Varaždin je zamijenila arapskim pustinjskim biserom, Dubaijem.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje

"Otišla sam jer mi u Hrvatskoj jednostavno nije bilo mogućnosti naći posao. Za 'obične poslove' sam prekvalificirana, a za poslove u struci nemam iskustva, a nitko nije voljan dati priliku mladima da steknu to iskustvo", kaže Ivana u razgovoru za portal eVaraždin.

"Nakon završenog fakulteta, putovala sam po Europi nekoliko mjeseci i kroz to sam iskustvo razvila osjećaj koliko je korisno za osobni razvoj iskusiti život drugdje i upoznati druge kulture tako da nisam tražila posao samo u Hrvatskoj, nego sam u isto vrijeme slala molbe u više zemalja. U Hrvatskoj sam tad konačno i dobila odgovor iz jedne veterinarske stanice da bi mogla kod njih raditi stručno osposobljavanje, no ipak sam se odlučila za posao u Dubaiju, jer tu se mogu financijski uzdržavati. I mogu završiti stručno usavršavanje u tradicionalnoj kineskoj medicini, vlasnici klinike su otvoreni za razne interese svojih zaposlenika i rado nas podržavaju. Sad radim kao veterinarski akupunkturist za male životinje", priča Dijana za isti portal.

Brzo se snašle u novoj sredini

Svaka je dakle, imala svoj razlog za odlazak, ali obje su se itekako snašle u svojim novim sredinama. Ivana ne radi u struci, ali kaže da je sretna s poslom u Trabolgan Holiday Villageu, omiljenom odredištu za odmor cijelih obitelji, dok Dijana u Dubaiju radi u struci.

"Snašla sam se super, u roku dva tjedna pronašla sam posao, koji iako je plaćen minimalno, s njim se može normalno živjeti", priča Ivana.

"Dočekali su me na aerodromu, dali mi privremeni smještaj na nekoliko mjeseci dok se nisam osamostalila. Prije nego sam došla u Dubai kontaktirala sam neke poznanike koji tu žive već neko vrijeme, pa su mi pomogli svojim savjetima. Ovdje se radi puno, 48 sati tjedno, a vikendom - to jest, petkom i subotom - nešto kraće", kaže s druge strane Dijana.

"Pala" i mikrouloga u Zvjezdanim Stazama

Obje Varaždinke ističu da imaju bogat društven život, no Dijana je čak okusila i malo glamura, statiravši na setu Zvjezdanih Staza pa ju se tako može i vidjeti na truntak u jednoj sceni, kaže ona. To ju je potaklo i da počne malo ozbiljnije učiti glumu, a osim toga bavi se još i jahanjem.

U novoj su se sredini snašle, a lokalci su ih isto tako prihvatili, iako je Ivana navela da u Irskoj postoji manji dio onih kojima stranci smetaju. Dijani je u Dubaiju podrška i njezin dečko, koji je tamo došao za njom.

"Prihvaćena sam super, Irci su stvarno fenomenalni ljudi, pristupačni i ljubazni, iako ima nekih kojima smetaju stranci, ali takvi su u manjini", kaže Ivana.

"U Dubaiju je velika etnička raznolikost - moji šefovi su Austrijanci, kolege Hrvat, Bosanac, Libanonci, Filipinci, Indijci, Rumunjka i Šrilančanin. Mnogi ljudi tu dolaze radi posla, sami su i željni upoznavanja. Moj dečko, isto Varaždinac, došao je u Dubai ubrzo nakon mene. Udvoje je puno lakše", ističe Dijana.

"Nije u Hrvatskoj ni najbolje a ni najgore"

Možda i najvažniju stvar otkrivaju na kraju, a ta je planiraju li se vraćati u domovinu. Svaka daje svoj odgovor, no Dijana nudi i vrlo koristan savjet mladima u domovini.

"Ne planiram se tako brzo vratiti, ovdje mogu napokon živjeti svoj život, a ne da živim na grbači roditeljima", kaže Ivana kratko i jasno.

"Vraćam se početkom sljedeće godine, jer ovdje ne mogu dobiti licencu da radim kao samostalni veterinar. Veselim se povratku, želim prenijeti svoje znanje i iskustvo u našu praksu. Optimistična sam vezano uz rad u Hrvatskoj, nadam se da je okolina spremna na alternativne metode liječenja ljubimaca", odgovara Dijana.

"Nemojte se zakopati u jedno mjesto razglabajući i negodujući o političkim i gospodarskim prilikama. Nije u Hrvatskoj ni najbolje a ni najgore, neka se obrazuju i putuju koliko mogu. Neka ne čekaju da netko ili država nešto napravi za njih dok rade posao koji ne vole. Treba imati ideje i snove, treba biti hrabar i krenuti ih ostvarivati i biti pozitivan. Nikad nije kasno za obrazovanje, uvijek možemo početi karijeru iz početka, ionako se uči cijeli zivot", poručuje na kraju Dijana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene