Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prelog i Mursko Središće

Dva od tri međimurska grada nemaju ulice nazvane po ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnik i prosvjetitelj Ivo Kečkeš te pučki pisac, pjesnik i skladatelj Ivan Glavina posljednji su u Prelogu dobili svoje ulice.

U novosagrađenom južnom dijelu grada prema odluci Gradskog vijeća dvije su ulice nazvane po tim istaknutim Preložanima. Ivan Glavina najpoznatiji je po pjesmi Trsek moj, zbudi se. Prelog danas ima više od 40 ulica, no zanimljivo je da ni jedna nije nazvana po nekoj slavnoj ženi.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Provjera novčanica, ilustracija Movie Money Na sjeveru Hrvatske otkrili skupinu koja je krivotvorila novac: Pogledajte kako ustanoviti je li riječ o lažnim eurima

Svoje ulice tako imaju knezovi Branimir i Domagoj, kralj Petar Krešimir IV., Vladimir Nazor, Vinko Žganec i Dragutin Domjanić, a nemaju je, na primjer, jedna Ivana Brlić Mažuranić ili Katarina Zrinska. Ista je situacija i u Murskom Središću. Od četrdesetak ulica ni jedna ne nosi ime po nekoj slavnoj ženi iz povijesti glazbe, likovne umjetnosti ili književnosti. Ulice imaju Nikola Tesla, Vinko Žganec, Josip Broz Tito, Rade Končar, Ivan Gundulić, Ruđer Bošković...

'To je ogledalo našeg društva koje ne vodi računa o rodnoj osviještenosti. U Hrvatskoj imamo velik broj žena koje su se dokazale na umjetničkom polju ili kao revolucionarke, a nemaju svoju ulicu. To je preslik statusa žena u današnjem društvu', kaže Roberta Barat, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Međimurskoj županiji. Primjer su i školski udžbenici u kojima je, dodaje, više fotografija konja nego žena. Ulice se imenuju na prijedlog posebnih povjerenstava u kojima su obično predstavnici političkih stranaka.

U Čakovcu je situacija nešto bolja, no od ukupno 160-ak ulica na prste se mogu prebrojiti one koje su nazvane po ženama. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene