443982
443982
443982
443982
443982

Dubrovnik: Grad izgubio što nije ni imao

  • , 20.07.2016., 17:32
  • Autor:
  • komentara

Stopiran je projekt terminala Gruž u Dubrovniku vrijedan više od 93 milijuna eura.

 
 
 
 
Dubrovnik: ništa od terminala Gruž (Video: Vijesti u 17 h)
Dubrovnik: ništa od terminala Gruž (Video: Vijesti u 17 h)

Do 15. srpnja nisu usuglašeni detalji konačnog ugovora o koncesiji s francusko-turskim konzorcijem Dubrovnik International Cruise Port Investment pa je Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik raskinulo predugovor o koncesiji za izgradnju putničkog terminala u Luci Gruž.

O svemu se Ministarstvo prometa još nije očitovalo, a gradonačelnik Dubrovnika krivi Vladu da nije vodila pregovore kako treba.

"Bilo je potrebno jako puno suglasnti ministarstava da bi se taj projekt doveo do kraja, očito je ta koordinacija trebala postojati i sam proces se vraća na sami početak. Da je sve bilo u redu, mi smo početkom naredne godine mogli imati investiciju u gradu Dubrovniku, terminal s garažama, autobusnim kolodvorom i shoping centrom, je trebao biti gotov za dvije godine", rekao je Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

Grad je izgubio što nije dobio novi terminal. Ali ovo je državna investicija, ministarstvo ne može danas ignorirati da ove investicije nema. Niti investitori se ne oglašavaju. Do prije dva dana minstar je tvrdio da sve nadzire, a investitori da dogovor samo što nije postignut.

Dubrovnik tako neće biti s novim terminalom uz bok Barceloni i Veneciji jer je investicija propala.

Problem sa ovom investicijom bilo je stalno, posljednja upozorenje komore arhitekata da je natječaj namješten.

Budući koncesionar prostor u Luci Gružu trebao bi dobiti na 40 godina, s tim da je najprije treba izgraditi. Na 25 tisuća metara četvornih bio bi terminal za brodove na kružnim putovanjima, trgovački centar, parkiralište te novi autobusni kolodvor. Tu se trebalo otvoriti 100-tinjak radnih mjesta.

To je ekonomska strana a Duubrovnik nije napravio niti strategiju kruzing turizma. UNESCO traži da broj kruzera ograniči.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se