Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje pred državnu maturu

'Budućim studentima bilo bi pametnije da uče'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idući upisi na fakultete donose puno novina. Konkurencija bi mogla biti žešća nego ikad jer će svima koji se upišu studiranje biti besplatno.

Nema više ni prijemnih ispita, glavnu ulogu u selekciji preuzima državna matura. Zbog toga su se u Splitu požurili sa smotrom sveučilišta, gdje već danas budući studenti mogu dobiti potrebne informacije. Farmacija ili medicina, to su fakulteti koje bi splitski maturant Đino Koro želio upisati, no sve ovisi o njegovom rezultatu na državnoj maturi. Nema više prijemnih ispita, a Đino priznaje da se državne mature plaši.

Pročitajte i ovo Sajam lova - 4 Skup sport U Hrvatskoj nikada više lovaca: "Žica je jednim dijelom napravila probleme, no sve je više divljači" Slika nije dostupna Zadnji dani za učenje Matura sve bliže, OVAKO ćete povećati motivaciju!

>> Državnu maturu moguće izbjeći uz liječničku ispričnicu

'Na prvu loptu izgleda kao da je lakše, ali ima puno više predmeta za polagat tako da mislim da je stari sistem puno bolji', kaže Đino. Novost je i da se od iduće godine sve prijave obrađuju u jednom centru i da će svi kandidati u kratkom vremenskom roku, na jednostavan način saznati kakve su im šanse za upis željenog fakulteta. 'Kad se zaključe sve prijave u centralnom tom punktu koji vrši obradu jednostavno će se napraviti rang lista i onda ćete vidjeti jeste li se upisali, odnosno da li se nalazite unutar upisne kvote, a ako se niste našli unutar te upisne kvote, vama će se ponuditi mjesto na onom drugom željenom studijskom programu', istaknuo je Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Svi podaci obrađuju se na jednom mjestu

Maturanti se trebaju prijaviti na internetsku stranicu www.postani-student.hr. 'Uđe se pomoću korisničkih podataka, koji su svi učenici dobili u školi, to su pinovi i tanovi dakle i tamo se učenik registrira, pogleda svoje podatke i odabere studijske programe i predmete, i ispite koje će polagati', pojasnila je Višnja Francetić, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U sustav će nakon polaganja ući i rezultati državne mature i sastavit će se ljestvica. Sve to čini upise na fakultete transparentnijim. A loše vijesti stižu i za one koji su se ponadali da će se liječničkim ispričnicama izvući od državne mature. 'Naravno da se pri tome neće tolerirati prehlade, viroze i sve ostalo. Kod samog određivanja opravdanosti ili ne nije dovoljna samo liječnička ispričnica, nego mora se o tome izjasniti školsko ispitno povjerenstvo, a konačnu odluku donosi nacionalni centar', rekla je Francetić. Mogućnosti za prevare baš i nema, tvrde u nacionalnom centru. Stoga, budućim studentima ostaje da se što prije ozbiljno uhvate učenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene