Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hajka nakon navodnog atentata

Državni mediji u Boliviji Marinkovića prikazuju kao ustašu i nacista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijska je policija zatražila međunarodnu pomoć u rješavanju navodnog pokušaja atentata na predsjednika Moralesa. Traže bilo kakve informacije o ranijem djelovanju i pokretima terorističke skupine u kojoj su dvojica hrvatskih državljana.

Tvrdnje o zavjeri i pokušaju atentata na predsjednika Moralesa uzburkale su bolivijsku javnost. U središtu pozornosti ponovno je mala hrvatska iseljenička zajednica. U šarenoj bolivijsko-irsko-mađarsko-hrvatskoj skupini koja je navodno kovala urotu bila su dvojica hrvatskih državljana.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Slika nije dostupna Zatvor maksimalne sigurnosti Tadic i Toaso prebačeni u zatvor maksimalne sigurnosti

>> Dragovoljac 'Chico': Heroj ili zločinac'

Među trojicom ubijenih u jučerašnjoj policijskoj operaciji u glavnom gradu najbogatije bolivijske pokrajine Santa Cruzu je Eduardo Roza Flores Chico, odlikovani dragovoljac Domovinskog rata o kojem je snimljen film. Još jedan sudionik Domovinskog rata, Mario Tadić te Mađar Elot Toazo su privedeni. 'Bila je to međunarodna kriminalna grupa. Teroristička grupa. Većina pripadnika bilo je osoblje dobro uvježbano u Europi. Uglavnom nekadašnji sudionici rata u bivšoj Jugoslaviji. Sudjelovali su u separatističkom procesu i podjeli Jugoslavije', tvrdi zamjenik ministra kaznenog sustava
Marcos Farfan.

Oporba smatra da je riječ o vladinoj predstavi za svjetsku javnost

Vlasti tvrde da je iza navodne urote potomak hrvatskog iseljenika i jedan od najvećih Moralesovih protivnika, tajkun Branko Marinković. Optužuju ga da po hrvatskom separatističkom modelu želi podijeliti Boliviju. Marinković je bio na čelu prošlogodišnjih protuvladinih prosvjeda u Santa Cruzu kojima se tražila veća autonomija pokrajine od središnjih vlasti. Državni mediji Marinkovića prikazuju kao ustašu i nacista. Čestim kritikama izložen je i ostatak hrvatske zajednice jer su natprosječno bogati.

Oporba sumnja u tvrdnje o pokušaju atentata na predsjednika Moralesa. Uvjereni su da se radi samo o vladinoj predstavi za domaću i svjetsku javnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene