Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suborci ga žele pokopati u Laslovu

Dragovoljac 'Chico': Heroj ili zločinac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o ubojstvu dragovoljca Domovinskog rata Eduarda Roza Floresa Chica, te uhićenju hrvatskog branitelja Marija Tadića zbog sumnji da je planirao atentat na bolivijskog predsjednika šokirala je mnoge Slavonce, prije svega mještane Laslova. Chico je, podsjećamo 1991. godine upravo u Laslovu osnovao Internacionalni vod. Branio je to slavonsko selo sve do njegova pada.

Deže Kelemen je bio pripadnik Chicovog Internacionalnog voda. Za njega nema dvojbi tko je Eduardo Roza Flores. 'Bio je borac ovdje u Hrvatskoj. Bio je vojnik, prije svega bio je prijatelj. Ne vjerujem da je bio terorist', tvrdi Kelemen.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu" Slika nije dostupna Povezan s teroristima? Za urotu protiv Moralesa tužitelj optužio Hrvata Marinkovića

>> 'Ovo je spektakl kako bi Morales svijetu pokazao da je u smrtnoj opasnosti'

Edu, Španjolac ili Chico kako su ga suborci zvali, bio je omiljen u Laslovu. 'Smatram da je on legenda Laslova. Zaslužio je da bude legenda i svojim radom za vrijeme rata i u promidžbi sela nakon povratka', dodaje suborac Ladislav Ferenc.

U Laslovu posljednji puta bio ljetos

Chico je posljednji puta bio u Laslovu ljetos. Tada je u parku hrvatskih branitelja zapalio svijeću poginulim suborcima. Eduardo Roza Flores objavio je nekoliko knjiga o ratu u Hrvatskoj. S posvetom ih je poklanjao prijateljima. Među njima je i biskup Reformatorske crkve u Hrvatskoj. Biskup Kettos za Eduarda priprema misu zadužnicu. Želja mu je i sahraniti ga u Laslovu.

>> Državni mediji u Boliviji Marinkovića proglasili ustašom i nacistom

Iako katolik, Eduardo je bio vjenčani kum biskupovoj supruzi. 'On je čovjek koji bi izašao iz auta širom raširenih ruku kada bi došao, trčao bi u zagrljaj. On je čovjek koji je plakao za svojim prijateljima s kojima je u ratu bio ovdje', tvrdi supruga biskupa Kettosa, Mirela Kopacsi Kettos. Vijest o Chicovoj smrti i ona je primila s nevjericom. Čovjek ubijen u Boliviji nije Edu kojega ona poznaje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene