Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvor maksimalne sigurnosti

Tadic i Toaso prebačeni u zatvor maksimalne sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijska sutkinja Betty Yaniquez naredila je da se dvojica navodnih urotnika protiv predsjednika Eva Moralesa iz zatvora u La Pazu prebace u kaznionicu makismalne sigurnosti Chonchocoro nedaleko od glavnog bolivijskog grada, javljaju u nedjelju bolivijski mediji.

Mario Francisco Tadic, Bolivijac s hrvatskim državljanstvom, i mađarski državljanin Elod Toaso prebačeni su u Chonchocoro jer je ocijenjeno da zatvor u La Pazu nema sigurnosne uvjete kakvi bi 'dvojici obučenih terorista' onemogućili bijeg, javlja bolivijska agencija AIB. Prebacivanje Tadica i Toasoa u zatvor maksimalne sigurnosti glavna je vijest bolivijskih medija u nedjelju, praćena fotografijama njih dvojice kako pokriveni dekama preko glava izlaze iz policijske marice.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod" Ilustracija Mračna pozadina Otkriveno tko stoji iza više od 100 atentata u Jemenu: Ubijani su ljudi koji nemaju veze s terorizmom

Veleposlanica i konzuli prate stanje

Tadic i Toaso preživjeli su napad bolivijske policije na skupinu navodnih urotnika protiv Moralesa u četvrtak rano ujutro u hotelu u Santa Cruzu, kada su ubijeni Eduardo Rozsa Flores 'Chico' (Bolivijac koji također ima hrvatsko državljanstvo), Magyarosi Arpad (Mađar) i Dwyer Michael Martin (Irac). Bolivijski mediji također javljaju da su dvojica uhićenika dali prvi iskaz istražnoj sutkinji i da obojica imaju odvjetnika. Mediji navode da je Tadicu odvjetnika vjerojatno osigurala obitelj. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u subotu navečer kako je naložilo hrvatskoj veleposlanici u Čileu, koja pokriva i Boliviju, da pozorno prati stanje u Boliviji nakon izvješća o navodnom planiranju atentata u kojem su sudjelovala i dvojica Bolivijaca s hrvatskim državljanstvom.

Mediji su izvijestili u subotu kako dio bolivijskih vlasti navodne atentatore povezuje s jednim od oporbenih čelnika Brankom Marinkovicem, koji je hrvatskog podrijetla, te da bolivijski Hrvati osjećaju veliku nesigurnost jer ih se u bolivijskim državnim medijima označava kao ekstremiste i fašiste. 'Naša veleposlanica u Čileu Vesna Terzić, preko koje se pokriva i Bolivija, dobila je naputak da se pozorni prati stanje u Boliviji i bude li potrebno otputovat će na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Bolivije', rekao je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun odgovarajući na pitanje kako će Hrvatska reagirati na optužbe prema Hrvatima i što čini da ih zaštiti u Boliviji od eventualnog maltretiranja.

Morales tražio Obamu da javno demantira zavjeru

Hrvatska u Cochabambi i Santa Cruzu de la Sierri ima počasne konzule koji također prate stanje. Bolivijski predsjednik je, pak, u subotu izjavio da Washington nastavlja sa svojom zavjerom protiv njega unatoč obećanju američkog predsjednika Baracka Obame o novom razdoblju uzajamnog poštovanja u odnosima s Latinskom Amerikom. Morales je rekao na konferenciji za novinare na summitu obaju Amerika u Trinidadu i Tobagu da je zatražio od Obame da javno demantira zavjeru s ciljem njegova ubojstva. Obama je odgovorio da nije upoznat s pojedinostima toga incidenta, ali je uvjeravao Moralesa da 'njegova administracija nije umiješana' i 'jasno je rekao da ne odobrava niti oprašta primjenu nasilja protiv demokratski izabranih vlada', rekao je jedan visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene