Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Za mandata Vesne Pusić

Ministarstvo vanjskih poslova tajnici protuzakonito isplatilo 300 tisuća kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija je utvrdila nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za vrijeme 2013., 2014. i 2015. godine, dok je ministrica bila Vesna Pusić.

U izvješću o obavljenoj reviziji u Ministarstvu vanjskih poslova utvrđena je nepravilnost koja se odnosi na zaposlenicu koja je bila na radnom mjestu administrativne tajnice u Kabinetu ministra, za što je primala plaću za redovan rad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjak o otmici 'To je bio unaprijed planirani manevar, to je njihova poruka' Slika nije dostupna PIRANGATE Hrvatska poslala pismo Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji

Problem je u detalju koji se odnosi na ugovore o djelu koje je potpisala, a koji se, prema Reviziji, nisu smjeli zaključivati.

Upravo na temelju njih, tajnici je od 2013. do 2015. isplaćena novčana naknada (28 mjesečnih isplata) u ukupnom iznosu 297.783,00 kn bruto, od čega se na isplate (dvanaest mjesečnih isplata) u 2015. odnosi ukupno 120.808,00 kn bruto.

Dio izvješća Revizije koji se odnosi na ovaj problem prenosimo u cjelosti:

Ministarstvo je s jednom zaposlenicom koja je prema rješenjima bila raspoređena na radno mjesto administrativne tajnice u Kabinetu ministra i za što je primala plaću za redovan rad, u srpnju 2013. te u siječnju i prosincu 2014., zaključilo ugovore o djelu za obavljanje poslova prikupljanja i obrade dokumentacije te drugih poslova. Na temelju navedenih ugovora o djelu, zaposlenici je u 2013., 2014. i 2015. isplaćena novčana naknada (28 mjesečnih isplata) u ukupnom iznosu 297.783,00 kn bruto, od čega se na isplate (dvanaest mjesečnih isplata) u 2015. odnosi ukupno 120.808,00 kn bruto.
Odredbama članka 62. Zakona o državnim službenicima (Narodne novine 49/12-pročišćeni tekst, 37/13, 38/13 i 1/15), propisano je da se pojedini poslovi koji se obavljaju u državnom tijelu, osim poslova koje obavljaju državni službenici iz članka 3. stavka 2. ovoga Zakona, mogu
na temelju ugovora o djelu povjeriti pružateljima stručnih usluga izvan državne službe. Nadalje, odredbama članka 3. navedenog Zakona je, između ostalog propisano da poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici. Državni službenici su osobe koje u državnim tijelima kao redovito zanimanje obavljaju poslove iz djelokruga tih tijela, a namještenici su osobe koje u državnim tijelima rade na pomoćno - tehničkim poslovima i ostalim poslovima čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelokruga državnih tijela. Iz navedenog proizlazi da se sa zaposlenicom Ministarstva za obavljanje poslova prikupljanja i obrađivanja dokumentacije te drugih poslova, nisu smjeli zaključivati ugovori o djelu.

Navedene poslove za koje su zaključeni ugovori o djelu, zaposlenica je trebala obavljati u okviru svojih redovnih poslova na koje je raspoređena prema rješenjima Ministarstva i za što je primala plaću za redovan rad.

Državni ured za reviziju nalaže postupati u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima“

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene