Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijele im selo popola

PRIJETE POBUNOM Sve je idilično u malom imotskom zaseoku - ali idili ni traga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je pola kuće Hrvatska, pola BiH, znači moram imat neko ovlaštenje da mogu u WC otići, priča jedna mještanka sela Jovići.

Državna granica koja dijeli selo popola. Tako će to otprilike izgledati u selu Jovići na području Imotskog ako se novi granični prijelaz između Hrvatske i BiH izgradi baš onako kako je predviđeno. Mještani ističu da je granica još od turskih vremena bila dalje, iza sela. Prijete i pobunom, ali mjerodavno Ministarstvo financija kaže da je sve u skladu s propisima.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Otkrivena marihuana na granici s BiH - 1 32-godišnjak uhićen FOTO Policija na granici s BiH zaustavila čovjeka s velikim kovčegom, kada su ga otvorili imali su što i vidjeti

Kišni oblaci, jesenja atmosfera, sve je nekako idilično u malom imotskom zaseoku Jovići, u Vinjanima Gornjim. A opet, idili ni traga. Državne glave namjerile su im selo podijeliti državnom granicom popola. Pola kuća više neće biti u Hrvatskoj.

Ani Jović kuća će biti u BiH. Granica je od turskog doba bila 200 metara dalje, iza sela, prema BiH. A sada su granicu uvukli u selo. Nova granica ako bi se zaista dogodila ne samo da bi popola podijelila selo, nego bi prolazila doslovno i kroz neke kuće.

U niti godinu dan drugi put: Zatvoren tunel Sveti Ilija

Plan je u sred sela izgraditi široku prilaznu cestu i čvrsti granični objekt.

Već noćima ne spavam zbog toga. Oni su rekli da se ruši ovih 70 metara zida i da ulaze u naše dvorište. Ali to je nemoguće, ja ću stati na bager i nema šanse da to naprave', kaže Zdravka Jović.

Djeluje dosta apsurdno, teško je povjerovati. Pa Jovići još sve okreću na šalu.

'Ako je pola kuće Hrvatska, pola BiH, znači moram imat neko ovlaštenje da mogu u WC otići. Znači ti možeš onoga istrat i ako nije gotov. Izlazi. Nisi u svojoj državi', priča Manda Jović.

Peticiju protiv granice u selu već su davno potpisali.

'Pozivamo naše institucije da dođu na teren, da štopaju gradnju dok se ne dokaže gdje je granica', kaže Ante Jović.

Ministarstvo financija kaže - Sve je po propisu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene