Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljuti gradonačelnici

Država štedi na gradovima, djeca ostaju bez mjesta u vrtiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladini potezi za izlazak iz krize, tvrde gradonačelnici, uglavnom se lome na gradovima.

Država im je, govore, uzela stotine milijuna kuna. Mnogi su lokalni proračuni pred krahom, a gradonačelnici upozoravaju kako će to osjetiti i građani, ponajprije na manjku vrtića i škola. 300 zahtjeva, a samo 200 mjesta u jednom zagrebačkom gradskom vrtiću. Trećinu djece nisu mogli upisati. 'Svi oni nisu odbijeni, oni nisu primljeni, ali su i dalje u našoj brizi,' rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Travno, Eva Žilajković. Vlada je zbog krize smanjila financiranje lokalnih vlasti za milijunske iznose.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

'Ukupno taj iznos se procjenjuje da će na razini svih gradova i općina iznositi oko 760 milijuna kuna.,' rekao je Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradonačelnika. Pa će se štedjeti i na vrtićima, strepe gradonačelnici. 'To znači da će to biti negdje između 20 i 25 vrtića manje izgrađeno u Hrvatskoj zbog ovakvog odnosa prema lokalnoj samoupravi,' dodaje Obersnel. U Hrvatskoj će bez mjesta u vrtiću ostati oko 7.000 djece. U Zagrebu je najgore, odbijeno ih je više od 3.000. Grad grca u dugovima, ali gradski čelnici tvrde da ih recesija neće zaustaviti.

>> Keruma sud proglasio krivim za 'aferu vrtić'

'U planu je što izgradnja, što adaptacija 12 predškolskih objekata, 22 osnovne i srednje škole te sedam školskih dvorana,' rekao je Ivica Lovrić. Zadar je doskočio recesiji. Sufinanciranjem privatnih vrtića izjednačena je cijena s državnima od 700 kuna pa su sva djeca, njih 1.600, dobila smještaj. Gradi se i jedan novi. 'Nema lista čekanja zahvaljujući činjenici da grad Zadar podupire i rad vrtića drugih osnivača, to su privatni vjerski vrtići,' rekla je Ivana Periz Rilić. Za stotinu malih Splićana u vrtićima nema mjesta iako je gradonačelnik Željko Kerum otvorio šest novih, ispunio predizborno obećanje, a zbog vrtića čak zaradio prekršajnu prijavu. Problem vrtića možda riješe neki novi izbori. Sljedeći su dogodine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene