Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na mogući rebalans proračuna

'Država nije na koljenima, ona je na podu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnosti se pojavila informacija kako će nova Vlada u trećem rebalansu proračuna ponovno rezati plaće djelatnika u javnim službama, no ovog puta navodno neće ostati pošteđena ni najugroženija skupina građana, umirovljenici.

'Nema dvojbe da nas čeka burna jesen te da će ponovno velik dio tereta pasti na leđa javne i državne službe koje su jedine  dosad smanjile svoje plaće', rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Savez samostalnih sindikata Hrvatske te rekla kako informacija da će Vlada rezati mirovine govori da Vlada smanjuje plaće jedino onima kojima to izravno svojim dekretima i može.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju

Uvođenje radne obveze

Averbešek je zbog iznimno teške situacije u zemlji predložila uvođenje radne obveze. 'Pa ne možemo osunčani i odmorni u jesen odlučivati o velikim stvarima i kresati plaće. Nije vrijeme za godišnji odmor, neka se svjetla u Saboru i Vladi ne gase 24 sata, neka skupe sve pametne i sposobne ljude i neka se počne tražiti rješenje. Mi smo u Sindikatu na to spremni, a ne znam jesu li i oni', rekla je Avberšek. Dodala je kako je potpuno sigurna da Sindikati neće pristati na odluke Sabora i Vlade kojima će im još dodatno ugroziti standard, a umirovoljenike dovesti na rub propasti.

'Jadranka Kosor kada je preuzimala Vladu rekla je da će početi s drugačijom politikom, da će se pronaći snaga i da će sa sindikatima razgovarati. Ako je zemlja u takvoj krizi, onda treba što prije tražiti rješenja jer sudeći po ovome što se događa, zemlja više nije ni na koljenima, ona je na podu', zaključila je Avberšek i izrazila čuđenje što je nekome uopće palo na pamet da umirovljenicima smanji mirovinu. Sramotno je da u jednoj socijalnoj državi svakodnevno gledamo umirovljenike koji kopaju po kantama za smeće. Vlada onima koji su na rubu gladi želi uzeti još. No, ako nastave s ovakvom politikom, u kantama umirovljenici više neće imati što za pronaći', rekla je Avberšek.

Mirovinski sustav kontinuirano korišten kao socijalni amortizer

Stjepan Krajačić, predsjedavajući Koordinacijom umirovljenika koja je danas održala sastanak na kojem je informacija o mogućem rezanju mirovina jednoglasno ocijenjena neprihvatljivom. 'Zaista je neprihvatljivo dirati u mirovine jer umirovljenici nemaju rezerve, zalihe ni ušteđevine već s ovim mirovinama jedva preživljavaju', zaključio je Krajačić. 'Umirovljenici su od Domovinskog rata pa do danas imali puno razumijevanja i na svojim leđima ponijeli velik dio tereta. Sada zaista više nemaju od kuda jer su na rubu siromaštva', dodao je Krajačić i zaključio kako se u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina mirovinski sustav kontinuirano koristi kao socijalni amortizer.

>> Vlada će na jesen mirovine rezati i do 10 posto?

'Umirovljenici nisu uzrok krize, a onda od nas očekuju da je riješimo. Ne znam od kuda jer su naše mirovine na donjoj granici siromaštva prema standardima EU', rekao je Krajačić i dodao kako je i sama ideja rezanja mirovina itekako neodgovorna. Na upit kako će dalje umirovljenici postupiti, Krajačić je odgovorio kako čekaju što će se dogoditi u petak kada će biti objavljen prijedlog rebalanska proračuna.

Slažete li se da Vlada reže mirovine i plaće?

  • Ne, i mirovine i plaće su premale
  • Da, i oni trebaju snositi dio krize
  • Ne, plaće djelatnika javnih službi već su smanjene

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene