448114
448114
448114
448114
448114

MARIĆ O JAMSTVU ZA PETROKEMIJU 'Na tom smo rješenju radili detaljno i temeljito'

  • , 27.08.2016., 15:13
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je država dala jamstvo za odobrenje kredita za Petrokemiju.

 
 
 
 
Zdravko Marić: Država dala jamstvo za Petrokemiju (VIDEO: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić: Država dala jamstvo za Petrokemiju (VIDEO: Dnevnik.hr)

'Proteklih dana pozornost javnost je privukla situacija s Petrokemijom. Jučer je nadzorni odbor HBOR-a dao suglasnost za odobrenje kredita od 200 milijuna kuna uz državno jamstvo. Država će naći, Vlada će to na svojoj sjednici potvrditi i na taj način smo spriječili neželjeni scenarij obustave plina za kutinsku Petrokemiju koja bi imala dalekosežne negativne posljedice ne samo za firmu i njenih više od 1.700 zaposlenika za kutinski kraj, nego i za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo', rekao je Marić.

'Na tom smo rješenju radili detaljno i temeljito. Izdano jamstvo u ovom trenutku ne povećava javni dug. Ono bi utjecalo na javni dug kada Petrokemija ne bi bila u stanju vraćati taj kredit, odnosno kada bi bio poziv po jamstvu. Međutim, mi smatramo da Petrokemiju treba ne samo dobro voditi i njome upravljati nego treba pokazati i pravi interes za nju kako se ne bi doveli u ovu situaciju u koju smo se danas doveli, a to je da moramo donositi rješenja doslovno u pet do 12', dodaje Marić.

INA poslala priopćenje

O svemu se oglasila i INA.

'Kao jedan od najvećih vjerovnika Petrokemije, INA pozdravlja pomake u pregovorima Petrokemije s ciljem poboljšanja likvidnosti, kao i nastojanje Petrokemije za uspješno operativno restrukturiranje Društva.

INA se tijekom godina pokazala stabilnim i pouzdanim partnerom Petrokemije u opskrbi plinom unatoč poteškoćama koje Petrokemija ima u ispunjavanju ugovorenih obveza plaćanja.

Ranije ove godine INA je i reprogramirala dospjeli dug Petrokemije, odnosno dodatno snizila cijene plina u postojećim ugovorima uz usuglašavanje načina otplate dugovanja koji Petrokemija ima prema Ini na osnovu ranije isporučenih količina plina.

Imajući u vidu nadolazeće restrukturiranje Društva, a s obzirom na veliku izloženost Ine nastavno na dugotrajna nepodmirena dugovanja Petrokemije, očekujemo kako će Petrokemija poboljšanje likvidnosti iskoristiti za podmirenje značajnog dijela dospjelih obveza prema Ini te na taj način opravdati dosadašnje povjerenje i pruženu podršku u poslovanju', stoji u priopćenju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se