Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U srcu Like

Drugačiji turizam: Winnetou na Plitvičkim jezerima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomska kriza i loše najave natjerale su mnoge da počnu razmišljati i osmišljavati kako zadržati i privući turiste, jer su napokon shvatili da sunce i more više nisu dovoljna garancija uspješnog poslovanja. Na Plitvičkim je jezerima, iako ne tipično za naš kraj, tako otvoren prvi indijanski rezervat u Europi.

Čuveni poglavica Winetu dobro poznaje Liku. Prije pola stoljeća po ovim je livadama snimao kadrove za filmove koji su ga proslavili. 60 godina poslije Winetu opet jaše Plitvicama. Iako je legendarni poglavica Apača samo lik iz priče Karla Maya, njegovo selo u Rakovici je stvarno. Turistički projekt zove se Winetou Land.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Slika nije dostupna Winnetou Land Indijanski rezervat u Zadru

'Sad smo došli do jednog centralnog mjesta Winetua za Hrvatsku, jedne krasne lokacije koja se nalazi u središtu Hrvatske. Blizu je Bosna i Hercegovina, blizu je Slovenija - prometni pravci su tu Plitvice su tu', rekao je Marin Lerga, voditelj projekta Winnetou Land.

Za turistički uspjeh neophodan je jak sadržaj

Kanu na lokaciji korišten je na snimanju filma o Winetouu kao i dobar dio ostale indijanske opreme, odjeće, pištolja, šatora i ostalih malo brutalnijih detalja. Posjetiteljima se nudi da savladaju indijanske vještine i upoznaju običaje koje su do sada gledali samo na filmovima. No jedino što ovdje izostaje je standardna napetost između kauboja i indijanaca. U Lici oni više nisu neprijatelji, novo stoljeće ih je pomirilo. I sam Winetou je zadovoljan.

'Slično kao Indijanci u Sjevernoj Americi', rekao je Indijanac koji glumi Winetua. Za turistički uspjeh neophodan je jak sadržaj. Je li Winetou Land dobar turistički potez pokazat će brojke na kraju sezone. No jedno je sigurno samo Zimmer frei uz lijepu obalu i planine nisu dovoljni da zadrže zahtjevne svjetske goste i natjeraju ih da se vrate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene