442831
442831
442831
442831
442831

DRASTIČNE RAZLIKE NA PODRUČJU CIJELE HRVATSKE 'Šparam, a ne vrijedi'

  • , 10.07.2016., 13:01
  • Autor:
  • komentara

Jednaka količina vode iste kvalitete u jednom dijelu Hrvatske stoji devet, a u drugom 27 kuna! Iako bi pravo na financijski pristupačnu vodu trebalo biti bez diskriminacije, u praksi je sasvim drugačije. Cijena vode iz istog vodovoda razlikuje se i u susjednim mjestima.

 
 
 
 
Drastične razlike u cijeni vode (Video: Dnevnik Nove TV)
Drastične razlike u cijeni vode (Video: Dnevnik Nove TV)

Čaša vode u Novigradu i čaša vode u Poličniku nema istu vrijednost! Iako imaju istog isporučitelja vode. Katina iz Novigrada prostorni metar plaća 15, a Mladen iz susjednog Poličnika nešto više od 9 kuna.

'Kad ti pogledaš račun koliko si potrošio vode, a koliko ovog naslažu ispod, više plaćamo svega ovog drugoga nego potrošnju vode', kazala je Katina Baždarić iz Novigrada.

Žive u različitoj općini

Katina živi sama no ljeti vodu plaća gotovo jednako koliko i Mladenova šesteročlana obitelj.

'Za mene nepravedno jer i Novigrad i Poličnik i ova sela tu koriste vodu sa Zrmanje, znači isti cjevovod', kazao je Mladen Deša iz Poličnika.

Ali različita općina! U Novigradu traju radovi na vodoopskrbi, pa načelnik time objašnjava skuplje račune.

'Radi se o velikim iznosima, koje, praktički, pokušavamo vratiti iz naknade za razvoj', objasnio je načelnik Novigrada, Joso Klapan.

Voda je samo naizgled jednaka za sve jer cijenu diktiraju lokalni isporučitelji, vodovodi, koji uvjetuju varijabilne i fiksne troškove, ali tu su još općine i gradovi koji mogu odrediti naknade za odvodnju i vodoopskrbu. Eto objašnjenja zašto Katinino cvijeće upija skuplju, a Mladenova mačka pije jeftiniju vodu.

Drastične razlike

Na području cijele Hrvatske razlike su još drastičnije. Prema podacima Ureda pučke pravobraniteljice, najniža cijena je 9 kuna i 23 lipe po prostornom metru, dok je najveća trostruko veća, 27 kuna i 79 lipa. Među najskupljima su otoci Krk, Cres i Lošinj, dok je najjeftinije u kontinentalnom dijelu.

U Trpinji kraj Vukovara cijena vode je 9 i pol kuna. Ali zbog životnog standarda Gospava vodu štedi  kao da je suho zlato.

'Ništa ne trošim. Osnovno što moram, operem na ruke, ne trošim ni u mašinu, ni nigdje, sve šparam, a ne vrijedi', kazala je Gospava Petrović iz Trpinja.

Pravo na pitku vodu ima svatko, no različite su cijene dovele do velikih životnih razlika. Doslovno, poput mačke na vrućem betonu koja o životu ribice u vodi može samo sanjati.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se