Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U pregovorima s bankama'

Lesar traži konsenzus o izvlačenju građana iz dužničkog ropstva; Opačić odgovara: Vlada to već radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je u Osijeku kako laburisti podržavaju poziv predsjednika Ive Josipovića za postizanjem političkog konsenzusa o pitanjima regionalne samouprave te mirovinskog i zdravstvenog sustava, ali smatra da tome treba dodati i pomaganje u izvlačenju građana iz dužničkoga ropstva.

Na konferenciji za novinare Dragutin Lesar je naglasio kako je uvođenjem predstečajnih nagodbi poduzećima i državi kao najvećem vjerovniku, omogućeno razduživanje, što nije omogućeno obrtnicima i poljoprivrednim gospodarstvima, koji imaju iste probleme.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Postoji još jedna kategorija, a to je 314 tisuća građana s blokiranim računima, u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna, čime je gotovo dostignut iznos blokiranih računa pravnih osoba u Hrvatskoj, od 25,7 milijardi kuna, upozorio je Lesar.

Smatra da se i građanima, kao što je omogućeno državi i tvrtkama, treba pomoći u razdruživanju. Podsjeća da su najveći vjerovnici, kada su u pitanju dugovi građana - banke, država i telekom operateri, odnosno oni koji na tržištu ostvaruju ogromne profite.

S obzirom da je riječ o dugovima koji nisu stvoreni iz obijesti nego iz socijalnih razloga, smatramo da sve kamate treba otpisati i da svi oni koji su blokirani zbog toga što su izgubili radno mjesto ili dobili otkaz, moraju od banaka dobiti otpis duga, koji premašuje iznos dvostruke glavnice, a što je posljedica promjenjive kamatne stope i devizne klauzule, ustvrdio je Lesar.

Ocjenjuje da je to 'nužno potreban potez kako bi se građanima omogućilo da počnu iznova', te da se to može riješiti zakonodavnom regulativom u Hrvatskom saboru.

FOTO Pogledajte malo bolje osmijeh Milanke Opačić...

Očekujem da će predsjednik Josipović prihvatiti ovaj naš prijedlog za nacionalnim konsenzsuom, koji se može ostvariti i do kraja mandata sadašnje vlasti, kazao je Lesar.

M. Opačić: Lesar traži ono što Vlada već radi

Dragutin Lesar govori ono na čemu Vlada radi već dulje vrijeme, izjavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, komentirajući zahtjev šefa Hrvatskih laburista da se građanima s blokiranim računima pomogne u razduživanju prema bankama, državi i teleoperatorima.

"Mi smo u pregovorima i s bankama, Ministarstvo financija radi nešto širi prijedlog otpuštanja dugova kada su građani dužni komunalnim poduzećima i sl.", kazala je Opačić novinarima nakon svečane akademije u povodu Dana Europe i dana pobjede nad fašizmom.

Istaknula je da će umrežene baze podataka omogućiti uvid u to kome je doista potreban otpis duga i najavila izradu kriterija po kojima će se dugovi otpisivati.

"To je složen proces, ali mi već dulje vrijeme radimo na tome", dodala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene