452040
452040
452040
452040
452040

POSTOJI NACRT ZAKONA Zašto već nemamo jeftiniji internet?

  • , 01.10.2016., 09:31
  • Autor:
  • komentara

Hrvatskoj je stiglo upozorenje pred tužbu od Europske Komisije. Bruxelles od Zagreba traži da u roku od dva mjeseca prihvati zakonske mjere kojima bi se smanjili troškovi postavljanja mreže za brzi Internet.

 
 
 
 
Upozorenje iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Upozorenje iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kažu da je nacrt zakona spreman, ali nije mogao biti prihvaćen zbog izvanrednih okolnosti.

Europska komisija oštro je upozorila 19 država članica, među kojima je i Hrvatska - ako ne smanjite troškove postavljanja mreža za brzi internet, tužit ćemo vas Sudu Europske unije i tražiti novčane kazne. O čemu se radi, pojašnjavaju u HAKOM-u.

''Ovdje govorimo o tome da je nužno infrastrukturu, neku drugu poput struje, vode, plina, koristiti kako bi upravo smanjili troškove postavljanja tih mreža koje će to nama omogućiti'', rekao je Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a.

Komisija procjenjuje da će se troškovi uvođenja smanjiti i do 30 posto. ''Ovdje ne govorimo o tome da internet kao mora takav biti niži, ali je logično da bi mogao biti niži ako su troškovi postavljanja tih mreža niži znatno nego danas'', rekao je Čavlović.

Direktiva iz Bruxellesa već je trebala biti prihvaćena, a u resornom ministarstvu kažu kako zakon nacrta imaju.

''Međutim zbog izostanka institucija koje su trebale donijeti taj zakon, prvenstveno raspuštanja Sabora i tehničke Vlade, nismo bili u mogućnosti zakon staviti u redovitu proceduru'', rekao je Jure Šarić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

U ministarstvu tvrde i da su o svemu obavijestili Bruxelles još u svibnju. Za komentar smo upitali i operatere. 'Trenutno je postupak izdavanja dozvola u Hrvatskoj preskup i dugotrajan, a troškovi korištenja nekretnina i zemljišta za polaganje mrežne infrastrukture nerazumno su visoki i ograničavaju daljnja ulaganja'', poručio je Hrvatskom telekomu.

''Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta kod nas leži u produljenju praktički monopola dominantnog operatora... Nestankom prave konkurencije, nestaje i potreba dominantnog operatora za investicijama'', priopćili su iz Vipneta.

''Investicije u mrežu i razvoj širokopojasnog pristupa internetu je dugoročan proces te se značajniji pomaci ne mogu očekivati u kratkom vremenu'', poručuju iz TELE2.

Stvari bi se mogle pomaknuti s mjesta kada se konstituira Sabor i zakon koji traži Europska komisija bude odobren.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se