Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propis pisan za 'Fiću' vrijedi i danas!

Evo zašto nam je na parkiralištu uvijek tijesno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S jedne strane planiramo u Europu, a s druge još imamo propise iz Jugoslavije. Jeste li se ikada zapitali zašto je na parkiralištu uvijek tijesno i ne možete komotno izaći iz automobila?

Zato što je pravilnik o širini parkirališnih mjesta prepisan iz pravila bivše države. Star je više od 30 godina! Tada je, doduše, pisan za fiću. A danas su auti mnogo veći - u prosjeku su duži 50, a širi 20 centimetara.

Pročitajte i ovo Nove cijene parkinga - 4 NEKI GORE, NEKI DOLJE Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje s naplatom parkiranja u većim hrvatskim gradovima, poznato i tko je najviše povećao cijene Slika nije dostupna Kaos u prometu Mostar: I naplata parkinga uz političko-nacionalna prepucavanja

Širina je bitna. Znaju to svi koji su bar jednom izlazili iz automobila na nekom od pretrpanih parkirališta. Parkirna mjesta definitivno su preuska za današnje automobile, izlazak iz njega ponekad stvara pravi problem. Krivac tome su stare mjere.

>> Pogledajte kako se parkira Petar Čobanković!

>> Novi gaf Čobankovića: Parkirao na mjesto za invalide

'Mjere su preuzete iz starih, bivših propisa, od prije više od trideset godina i nažalost nisu se mijenjale', rekao je Nenad Zuber iz HAK-a. Na većini parkirališta automobili su poslagani kao sardine. Bez udarca u susjedno vozilo, gotovo je nemoguće izaći ili ući. 'Ako imate recimo automobil s trojim vratima, ona su još i duža i deblja, to je ozbiljan problem', rekao je Ozren Adamović, glavni urednik Auto Bilda.

Parkiranje džipova na mjesto za fiću
 
Podzemne garaže noćna su mora za neke vozače. U njima za širinu parkirnog mjesta možemo kriviti potporne stupove. 'Neke od garaža imaju relativno, da tako kažemo pristojene širine parkirnih mjesta, a neke garaže izuzetno uske tako da je gotovo nemoguće ući i izaći iz vozila', rekao je Zuber.

I vozači i stručnjaci slažu se u jednom. Što prije treba donijeti novi Pravilnik o obilježavanju parkirališnih mjesta prilagođen današnjim automobilima, jer danas džipove parkiramo na mjesta u Jugoslaviji predviđena za fiću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene