Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnici na potezu

Doznajte u kojim je gradovima blagajna u najlošijem stanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je više od dva mjeseca od lokalnih izbora. Od novih gradonačelnika puno se očekuje. No, stanje koje su zatekli u blagajnama nije sjajno. Provjerili smo tko je naslijedio najprazniju gradsku blagajnu, ali i koji su prvi potezi novih gradonačelnika.

Oko 6.000 Sisčana nema posao. Tu će sliku, uvjerava nova gradonačelnica, nastojat promijeniti. Prvi su joj potezi - rebalans proračuna, smanjenje komunalnih doprinosa, olakšice za stambeno zbrinjavanje.

'Planovi su vrlo ambiciozni, dali smo si vrlo kratke rokove jer građani kreću sa upitima kad će se i što napraviti nakon toliko godina stagnacije', kazala je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije" Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte

Najlošije financije naslijedio novi gradonačelnik Otočca - 57 posto manjka u gradskoj blagajni, slijedi grad pred bankrotom - Hrvatska Kostajnica koja je imala 44 posto deficita. Pa Omiš, Mali Lošinj i Supetar.

>> Prvi put u povijesti Siska potpisan zapisnik o primopredaji vlasti

Požeška gradska blagajna bila je u plusu. No, proračun je bio prenapuhan, tvrdi gradonačelnik Vedran Neferović, i ide se u drastične rezove. Smanjit će se gradske plaće - ušteda 3 milijuna kuna. Nema novaca ni za investicije. Novac planiraju povući iz europskih fondova.

'Morat će se gospoda prestrojiti i shvatiti da gradska blagajna nije za nečije hobije i da nečije slobodno vrijeme bude plaćeno iz proračuna. Svi oni projekti koji su dobri i brendiraju grad naići će na dobru potporu', kazao je Neferović.

Ako pogledamo velike gradove, najveći minus ima Split, veći od 38 milijuna kuna. Slijede Rijeka, Zagreb pa Osijek. Osječki gradonačelnik još nije sredio kadrovsku križaljku. Sređuje i gradske financije. No, snizio je cijene vode, produžio prugu u Višnjevcu, a za prvašiće izdvojio 600.000 kuna.

'Najprije ću stvoriti jednu klimu u kojoj će biti osmijeh vidljiv na svakom građaninu u našem gradu, a potom stvoriti materijalne pretpostavke za razvoj. To ću moći tek kada se posvetim gospodarstvu', kazao je gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić. Građani su im dali povjerenje. Ukoliko ga ne opravdaju kaznit će ih na idućim izborima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene