Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državne rezidencije

Doznajte po kojim povlaštenim cijenama ljetuje naš državni vrh...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Zoran Milanović vikend je iskoristio za kratak predah na Hvaru. Odmarao se, kako je objavio Večernji list, u državnoj rezidenciji - Vili Kovač. Premijer dan boravka u vili plaća po povlaštenoj cijeni. Isto pravo imaju i predsjednik Josipović te predsjednik Sabora Josip Leko.

Stručnjaci za sigurnost tvrde kako boravak dužnosnika u državnim rezidencijama svima olakšava posao. Istražili smo koliko ima takvih rezidencija, kakve su, koja je cijena boravka. Vila Kovač jedna je od možda najskromnijih državnih rezidencija. No, Zoran Milanović odmor od stresnog tjedna potražio je upravo u njoj.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Borba za saborsku većinu Milanović se obrušio na Plenkovića: "On ima velik problem. Znoji se i treba se znojiti" Stipe Mesić komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima Nekadašnji predsjednik Stipe Mesić otvoreno o Milanovićevoj kandidaturi: "Jer ako se siluje demokracija..."

>> Provaljeno u jedan od omiljenih ljetnikovaca hrvatskih političara

Smještena na otoku Hvaru, omiljena vila i bivšeg predsjednika Mesića prostire se na 200-tinjak četvornih metara, ima tri sobe, veliku terasu, obogaćena je lijepim vrtom i plažom ispred samog izlaza iz kuće.

'To nije komfor'

Od prošle godine u državnim rezidencijama mogu odsjedati samo predsjednik države, Vlade i Sabora. Odmor plaćaju iz vlastitog džepa, a dan u vili po povlaštenoj cijeni za njih je 190 kuna. Apartman između 270 i 450 kuna. Republika Hrvatska ima osam rezidencija, nekoliko vila na brijunima, vila Kovač na Hvaru, te državna rezidencija u Zagrebačkoj Visokoj ulici.

Iako bi se očekivalo, nisu toliko luksuzne, kaže bivša premijerka. 'Kao da ste se vratili 40 godina, 50 godina unatrag, ali kažem to nije komfor kakav danas možete dobiti u hotelu i sa 3 i sa 4 zvjezdice', kaže Jadranka Kosor, bivša premijerka.

Boca vina s datumom

Najpopularnije su brijunske Vile. Vila Jadranka sagrađena 1926. Od svih udobnosti, imala i telefonsku liniju na vlastitoj plaži. Bijela vila često služi za diplomatske bankete. U njoj je i klavir na kojem je svirao Tito.

Na otoku Vanga podrumi su s posebnim vinom. 'Stranim državnicima uvijek damo bocu sa datumom, godinom njegova rođenja', kaže bivši predsjednik države Stipe Mesić.

Mir i osama

Mir i osama je najvrjednije što ove vile nude. Jadranka Kosor, ljetujući u hotelu na Braču nije mogla pobjeći od znatiželjnika koji su je fotografirali ili ljudi koji su joj na plažu donosili papirologiju i tražili pomoć.

'Počeo mi je vući ležaljku, ja sam rekla šta radite? On je rekao, preblizu ste moru, i sad ako naiđe neki veliki val sve će mi te papire smočiti, ajde se maknite, i onda je on mene premještao', povjerila nam se Kosor.

Posebni gosti

Boravak u državnim rezidencijama olakšava posao sigurnosnim službama. 'Iz razloga što se može lako postići ta potrebita razina sigurnosti', ističe Bono Marjanović. Izdvojena lokacija, i jedan štićeni objekat za koji se zna tko odsjeda i kada odsjeda može biti zapravo i mana u slučaju kada govorimo o ozbiljnim namjerama.

U vile mogu doći i posebni gosti. Tko od njih ima to pravo, odlučuje ured predsjednika Vlade. Pa tako priliku za odsjedanje u ovim vilama mogu dobiti strani državnici, ali i poznate osobe poput Angeline Jolie koja je također boravila u jednoj od brijunskih vila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene