Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostao u SOA-i?

Mesićev dosje nestao iz državnog arhiva? Evidentiran je, ali nitko ne zna gdje je

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosjee Vladimira Šeksa i Stjepana Mesića u Hrvatskom državnom arhivu nije moguće dobiti na uvid.

Šeks je, naime, zatražio da se zaštite njegovi osobni podaci, tako da dokumenti o obradi koju je Služba državne sigurnosti (SDS) provodila nad njim nisu dostupni.

Pročitajte i ovo Stipe Mesić komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima Nekadašnji predsjednik Stipe Mesić otvoreno o Milanovićevoj kandidaturi: "Jer ako se siluje demokracija..." Andrej Plenković Pišem ti pismo Plenković odgovorio Milanoviću o šefu SOA-e, ali i Turudiću: "Nije mi jasno zašto ne poštujete postignuti dogovor"

Dostupan nije ni dosje o SDS-ovoj obradi bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, ali iz posve drugih razloga.

Jutarnji list javlja kako su u Hrvatskom državnom arhivu dobili usmeni odgovor da Mesićeva dosjea, koji se nalazi na popisu - nema.

Djelatnici HDA-a potvrdili su da je taj dosje uistinu evidentiran u popisu preuzete dokumentacije, ali ga, tvrde, nikada nisu dobili. Je li nestao, je li se zagubio ili je slučajno ostao u SOA-i, nije poznato.

Kad je riječ o Šeksu, u popisu dosjea umjesto njegova imena stoji prazno polje i broj dosjea.

Jutarnjem je tako odbijen zahtjev za uvid u dosje pod tim brojem, a u rješenju koje je izdao ravnatelj HDA-a Dinko Čutura, inače recenzent Šeksove knjige, navedeno je kako se ne može dobiti ni anonimna verzija jer bi sam sadržaj dosjea upućivao na identitet osobe koja je tražila i dobila zaštitu osobnih podataka.

Na odluku ravnatelja HDA-a ne postoji pravo žalbe, ali postoji mogućnost podnošenja tužbe Upravnom sudu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene