Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekao starost u Osijeku

DORH dobio potvrdu Njemačke: U Hrvatskoj živi bivši SS-ovac i čuvar koncentracijskih logora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navodno se radi o 89-godišnjem Osječaninu. Sumnja se da je upravo on službovao u pet logora u Njemačkoj, Poljskoj i Austriji i bio član fanatične divizije 'Mrtvačka glava'.

DORH je u četvrtak objavio kako je od njemačkih institucija dobio potvrdu da u Hrvatskoj živi osoba za koju se smatra da je bila čuvar njemačkih koncentracijskih logora, osumnjičena za ratne zločine nad Židovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija još jedna akcija u Dalmaciji USKOK pokrenuo istragu protiv 22 osobe: Primali i davali mito za žurno rješavanje priključaka na elektromrežu Vesna Juraić na suđenju braći Mamić Radila u računovodstvu Punica Luke Modrića svjedočila na suđenju Mamićima: "Ne sjećam se"

Pretpostavlja se da se radi o Jakobu Dencingeru, koji je svoju starost mirno dočekao u Osijeku. Protjeran iz Amerike i tražen u Njemačkoj, sada bi mogao biti procesuiran.

Za Decingera se sumnja da je nekadašnji pripadnik Hitlerovog SS-a, točnije posebno okrutne i fanatične divizije 'Mrtvačka glava' zadužene za stražu u koncentracijskim logorima.

Dencinger je navodno službovao u 5 logora po Njemačkoj, Poljskoj i Austriji. U opisu dužnosti bili su mu spriječavanje bijega logoraša stražom na tornjevima, čuvanje logoraša za vrijeme prisilnog rada ili preseljenja i službovanje na ostalim stražarskim mjestima.

Nijemci ga traže: Čuvar iz Auschwitza mirno živi u Osijeku?!

1989. protjeran je iz Amerike. U Osijeku je 1990. kupio stan, a u rodnom Čepinu grobnicu. 'Ako je čovjek kriv onda treba i snositi odgovornost bez obzira koliko je star, pričaju bolestan je, mislim da ga to ne opravdava jer u tom logoru tamo su stari ljudi ginuli isto', komentirao je slučaj Drago Kohn, tajnik Židovske općine Osijek. 

Priopćenje DORH-a donosimo u cijelosti:

"Povodom brojnih upita novinara, odgovaramo kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo od Središnjeg tijela pokrajinskog ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacionalsocijalističkih zločina Savezne Republike Njemačke podatak o identitetu osobe za koju je u njemačkim tiskovinama bilo objavljeno da se osoba, za koju se tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima, nalazi na području Republike Hrvatske. (30. 1. 2014.)

Na traženje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, navedeno tijelo Savezne Republike Njemačke je dostavilo identitet te osobe za koju je provjerom utvrđeno da se nalazi u Republici Hrvatskoj.
S tim u vezi, od tog tijela u Saveznoj Republici Njemačkoj kao i od nadležnih pravosudnih tijela Sjedinjenih Američkih Država gdje je određeno vrijeme boravila ta osoba, te od Centra Simon Wiesenthal je zatražena dostava dokumentacije radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.

Nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provodi izvide radi provjere navedenih osnova sumnje."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene