Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Logor smrti

Nijemci ga traže: Čuvar iz Auschwitza mirno živi u Osijeku?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navodno je riječ o muškarcu koji je 1924. godine rođen u Čepinu.

Jedan od čuvara iz Auschwitza kojeg traži Njemačka trenutno se, navodno, nalazi u Osijeku gdje vodi miran život.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Kako piše Jutarnji list, specijalno tužiteljstvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu osobe za koju se sumnja da je sudjelovala u počinjenju ratnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata.

Muškarac se, prema napisima iz novina, trenutno nalazi u Osijeku gdje živi mirnim životom. Državno je odvjetništvo potvrdilo da doista imaju ime osobe s njemačkog popisa, no nisu htjeli reći koje.

Preminuo Antoni Dobrowolski, najstariji logoraš iz Auschwitza

Navodno je riječ o muškarcu koji je 1924. godine rođen u Čepinu, nedaleko od Osijeka i koji je bivši pripadnik Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional – socijalističke partije i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Ime tog muškarca se nalazi i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD-a na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje državljanstva jer su lagali u službenom postupku. Navodno su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD-a.

Prema tvrdnjama američkog tužitelja, osumnjičeni je zapovjedao, poticao ili na druge načine sudjelovao u progonu osoba zbog njihove rase, vjeroispovijesti, državljanstva, političkog opredjeljenja i to po naputcima nacističke vlasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene