Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upletenima u istragu

DORH dijeli oprosnice svjedocima afere Fimi media

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo krenulo je dijeliti takozvane oprosnice upletenima u istragu oko Fimi medije.

Sudionici sastanka u Vladi gdje je Mladen Barišić dijelio upute o suradnji s Fimi medijom kandidati su za oprosnicu tj. izjavu državnog odvjetnika da ih se neće goniti ako svjedoče. DORH primjenjuje članak 286. Zakona o kaznenom postupku.

'Isključivo u odnosu na osobu koja ima svojstvo svjedoka, ali ne i osobu koja ima svojstvo osumnjičenika', rekao je Novosel. Oprosnici se zato ne može nadati Darko Beuk iz Hrvatskih šuma, eventualno nagodbi ako prizna kazneno djelo. Ali može HEP-ovac Ivan Mravak koji je progovorio o slučaju. Svjedok je i bivši ministar Ivica Kirin iako se mjesecima sumnjalo u njegov ugovor s Fimi medijom.

'Gospodin Kirin je ispitan kao svjedok više ne mogu reći', rekao je Novosel. Profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević pita se postupa li DORH suprotno zakonu dijeleći oprosnice. Državni odvjetnik, naime, dužan je poduzeti kazneni progon ako postoje osnovane sumnje da je određena osoba počinila kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Puštenja njena suradnica Nevenki Jurak produžen istražni zatvor za tri mjeseca Slika nije dostupna Barišić nastavio obranu Zbog Fimi medije policija istražuje samu sebe

>> Bajić o Fimi mediji: Otvaraju se novi dragocjeni dokazi i činjenice

Oprosnica ne može ići Barišiću

Oprosnica nikako ne može ići Mladenu Barišiću, bez obzira na to što kaže u obrani 'Osnove sumnje znači to vam je po sadašnjem zakonu ne treba biti ni dokaz nego je dovoljno da postoji neka indicija ta osoba je već osumnjičenik', rekla je Đurđević. A sumnja postoji kod svih koji su radili s Fimi medijom. Oprosnica nikako ne može ići Mladenu Barišiću bez obzira na to što kaže u obrani. A iako mnogi već vide Sanadera iza rešetaka, protiv njega još nema istrage.

Iz krugova bliskih bivšem premijeru doznajemo da na njegovu kućnu adresu još uvijek nije stigla nikakva službena obavijest da se protiv njega pokreće istraga što su istražitelji dužni učiniti. Traju li predistražnje radnje istražitelji ne žele potvrditi, no potvrđeno je da se Sanadera spominje u spisu. To bi moglo biti dovoljno da uskoro i njemu pokucaju na vrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene