Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,6 milijuna kuna

ČOVJEK KOJI TVRDI DA GA JE POLICIJA OKRALA 'Opsovao sam i rekao neka režu sve, neka zapale ako hoće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Čorkalo istražuje gdje uopće završava novac koji policija zaplijeni.

Ekipa Provjerenog razgovarala je s Franjom Ćalušićem, čovjekom koji optužuje optužuje policiju da ga je pokrala.

U svjetlu uhićenja bivšeg načelnika PUZ-a Željka Dolačkog, koji je danas priveden zbog sumnji da je lažirao pljačku sefa u svojem uredu u Heinzelovoj i sam opljačkao policiju, ovakav scenarij o kakvom govori Franjo Ćalušić očito nije nemoguć.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Riječ je naime o ocu čovjeka kojeg smo snimali prije nekoliko godina i protiv kojeg je podignuta optužnica zbog kamatarenja i lihvarskih ugovora. Tvrdi kako je tada, tijekom istrage, zaplijenjen njegov novac i do dan danas nije saznao što se s njim dogodilo! Ivan Čorkalo istražuje gdje uopće završava novac koji policija zaplijeni?

Pljačka MUP-a Heinzlovoj u javnosti je izazvala skepsu, ali je uzburkala i političke duhove. Glave su na kraju pale, ali ne i pljačkaši 280 tisuća eura i 2 kilograma zlata. Je li u fokusu istrage i suspendirani šef krim policije Željko Dolački, u čijem je uredu sef opljačkan, policija zasad ne otkriva.

'Kaže režu sefove, pozvali su ekipu koja reže sefove, ne znam po čijem nalogu, kasnije sam saznao po nalogu Željka Dolačkog. Onda sam ja opsovao i rekao neka režu sve, neka zapale ako hoće...', priča Franjo Ćalušić, vlasnik mjenjačnice Fran-kuna.

Prije gotovo tri godine još je jedan sef razbijen i iz njega odnijet novac. Franji Ćalušiću, bivšem vlasniku mjenjačnice Fran Kuna, policija je kuću pretresla prije tri godine, zbog sumnje u nezakonito poslovanje njegova sina Mire, koji je pretresu kuće osobno svjedočio.

'Radi se negdje sve skupa, o novcu mjenjačnice i našem privatnom novcu, negdje oko milijun 600, 700 tisuća kuna', kaže Ćalušić.

Miro Ćalušić i još dvojica osumnjičenih za lihvarenje, prijevare i krivotvorenja novca, ubrzo nakon toga su uhićeni. Oni koji su negativca priveli licu pravde, u očima građana kojima je uništio živote, kamatareći ih, oduzimajući nekretnine postali su heroji.

'Zbog osnovane sumnje da su počinili niz kaznenih djela, lihvarskog ugovora, prijetnje, prijevare, krivotvorenja isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja teške krađe i krivotvorenja novca', govorio je Željko Dolački, bivši načelnik odjela za suzbijanje organiziranog kriminala.

50-ak ljudi sa zadovoljstvom je pratilo rasplet te priče. Svi oni pred našim su kamerama nabrajali što im je sve Miro Čalušić oduzeo.

Pritužbe poslao na niz adresa

Novac iz kuće starijeg Ćalušića oduzet je pod sumnjom da ga je njegov sin stekao nezakonito. Međutim, nezakonit način stjecanja novca je baš ono za što on danas optužuje bivšeg šefa krima Dolačkog.

'Onda sam ja išao jednom kod njega da vidim što je, jer sam ja takorekoć opljačkan i ostao bez sredstava, znate pa bitno je da dođem do novca. I onda je on meni napisao na jednoj cedulji 30 posto na papiriću ovako, što je u meni izazvalo revolt i mislim si da radije neka sve ide k vragu nego da pristanem na ovo', priča Ćalušić.

Pritužbe zbog oduzetog novca poslao je na niz adresa. Sabora, Vlade do ureda predsjednika. Obratio se i policijskoj službi za unutarnju kontrolu s pritužbom da su Željko Dolački i Davor Hercigonja iz odjela organiziranog kriminaliteta kršili zakon. Tvrdi da su nalog za pretres ishodili lažima i obmanom, a sve pod sumnjom da je sin Miro povezan s poslovanjem mjenjačnice.

'Vi ste imali nalog stroj za falsificiranje i novac,a oduzeli ste moj pravi novac, tako da je nepojmljivo to u smislu da tražiš zeca, a uzmeš vuka, lisicu i sve ostalo', kaže Ćalušić.

'Ja sam pokušao ući u trag novca, tražio sam da mi se vrati, odvjetnici su pisali dopise, a državno odvjetništvo je odgovorilo da je sad sud nadležan, šta će biti s mojim novcem', pita se.

S općinskog suda, mu je u međuvremenu odgovoreno da se zahtjevu za povrat novca ne može razmatrati dok traje sudski postupak, ali i dalje bez odgovora gdje se novac nalazi.

Ima li pravo znati gdje je novac?

Ima li pravo to znati, bez obzira na sve okolnosti? Na zagrebačkom županijskom sudu odgovaraju potvrdno. U svakom se trenutku mora znati gdje se novac točno nalazi i tko je za njega odgovoran, čime se izbjegavaju bilo kakve sumnje.

'Naravno da ima pravo znati, ali tijekom trajanja postupka on se tretira kao nekakva korpora, to je novac za kojeg se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela. Prvenstveno je policija ta koja od sumnjivca, osumnjičenog počinitelja kaznenog djela, smatrajući da potiče od počinitelja kaznenog djela, nakon toga u lancu je sljedeće državno odvjetništvo, koje će preuzeti novac i proslijediti sudu', kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Sud u pravilu taj novac stavlja na bankovni račun gdje se čuva do okončanja postupka, poslije čega se vraća ili uplaćuje u proračun. No problem je, smatra bivši šef krim policije Željko Cvrtila, što se novac, prije nego stigne do suda čuva u neodgovarajućim prostorima.

'Neke ustrojstvene jedinice su si uspjele same složiti prostore za skladištenje corpore delicte, oduzete predmete. No to nije sustavno i ovisi od policijskog rukovoditelja. Većina oduzetih predmeta nažalost čuva se i dalje po policijskim kancelarijama, ladicama stolovima, ormarima drvenima, eventualno neka kasa ili metalni ormar. To je neadekvatno zbog sigurnosti, ali i kontaminacije', objašnjava Željko Cvrtila, bivši šef kriminalističke policije.

Policija o ovoj temi nije htjela govoriti. Policijski sustav za čuvanje oduzete imovine očito još nije uspostavljen. Nepovjerenje građana postoji, a najgore je kada se ono pretvori u sumnju, da zakone krše upravo oni koji ih najstriktinije trebaju provoditi.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene