447675
447675
447675
447675
447675

SPAŠENA TRI ŽIVOTA Roditelji tragično preminule djevojčice donirali njezine organe

  • , 23.08.2016., 20:26
  • Autor:
  • komentara

Djevojčica (6) preminula je od ozljeda koje je zadobila kada je na nju naletio pijani vozač.

 
 
 
 
Roditelji donirali organe 6-godišnje kćeri (Video: Dnevnik Nove TV)
Roditelji donirali organe 6-godišnje kćeri (Video: Dnevnik Nove TV)

Tri života spašena su zahvaljujući jednom izgubljenom. Nakon stravične prometne nesreće zbog koje je izgubila život, roditelji 6-godišnje djevojčice iz Tomislavgrada, donirali su njezine organe.

U zagrebačkoj bolnici Merkur danas su obavljene 4 transplantacije. Jedna je u tijeku, a još se jedna očekuje. Najveći je to broj transplantacija obavljen u jednom danu od početka godine.

Život šestogodišnjakinje ugasio pijani vozač

Pijani vozač naletio je u nedjelju na šestogodišnju djevojčicu iz Tomislavgrada, koja je zbog teških ozljeda prebačena u splitsku bolnicu. Nažalost, nije preživjela i u ponedjeljak je izgubila svoju životnu bitku.

Shrvani roditelji organe su odlučili donirati. Tim liječnika iz zagrebačke bolnice Merkur zato je noćas otputovao u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb.

Životom jedne djevojčice spašena su tri druga - dva u Hrvatskoj i jedan u inozemstvu. Ovakva roditeljska hrabrost i nesebičnost u trenucima najveće tuge, kažu liječnici, ne viđa se često.

'Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1', rekao je transplantacijski kirurg Stipislav Jadrijević.

U zagrebačkoj bolnici Merkur danas su obavljene 4 transplantacije. Jedna je u tijeku, a još se jedna očekuje. Najveći je to broj transplantacija obavljen u jednom danu od početka godine.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić obitelji je izrazio sućut i zahvalnost.

'Najprije izražavam sućut obitelji i veliku zahvalnost toj obitelji koja je spremna donirati organe za transplantaciju, kojoj će se sigurno i spasiti određeni životi ili značajno podignuti kvaliteta kod pojedinih naših građana', rekao je Dario Nakić.

U zagrebačkoj bolnici Merkur, gdje su i transplantirani organi 6-godišnje djevojčice, razgovarali smo s kirurgom koji je noćas eksplantirao organe djevojčice.

Doktor Danko Mikulić noćas je iz Zagreba sa svojim timom otišao u Split, ekplantirao organe i doveli su ih na Merkur.

'Pri kraju smo jednog malog transplantacijskog maratona u Merkuru. Imali smo u 24 sata tri donora na tri kraja Hrvatske. Ukupno 4 pacijenta, pet transplantiranih organa. Možemo reći da je sve dobro prošlo. Sad ulazimo u finale. Spašena su 4 života kod nas, ali u Hrvatskoj i vani su i drugi životi spašeni', rekao je doktor Mikulić.

'Jasno je da su ovo najteži slučajevi. To su slučajevi koji su uvijek jako emocionalno nabijeni, ali to što mi proživljavamo se ne može usporediti gubitkom i boli roditelja', rekao je doktor.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se