Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio je

Don Ćubelić: 'Crkva se ne da stjerati u mišju rupu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U splitskoj katedrali Sv. Duje večeras je katedralni župnik don Tomislav Ćubelić predvodio misu u povodu 21. obljetnice odlaska bivše JNA iz Splita te za umrle članove HDZ-a u povodu 23. obljetnice osnutka splitskog HDZ-a koja će biti sutra obilježena svečanom sjednicom gradskog odbora te stranke.

U propovijedi je don Ćubelić, između ostalog, kritizirao one koji žele stjerati Crkvu u 'mišju rupu' a vjeru pretvoriti u privatnu stvar. 'Uvijek ima nekakvih dežurnih higijeničara koji bi Crkvu i hrvatski narod stavili u 'mišju rupu' i zato i jeste 'grmljavina' na Crkvu, ali Crkva se neda stjerati u ,mišju rupu' jer mišja perspektiva nije ljudska perspektiva', kazao je don Ćubelić, dodavši kako je Kristova Crkva prevelika, prejaka i predugo u ljudskoj povijesti da bi ju se stjeralo u 'mišju rupu'.

Po Ćubelićevim riječima katolike i biskupe u hrvatskom narodu se etiketira pogrdnim riječima i pokušava se Crkvu primorati da se prigne ali, kako je poručio, Crkva to neće učiniti. 'Kardinal Alojzije Stepinac je bio uspravan i dostojanstven, kardinal Franjo Kuharić je bio uspravan i dostojanstven, kardinal Josip Bozanić je uspravan i dostojanstven i u izjavi čist', kazao je don Ćubelić.

>> Glas Koncila: Jovanovićeva je retorika 'komunistička i totalitarna'

Po njegovim riječima 'vrlo je zanimljivo' da vjeru i vjernike u privatnost tjeraju oni koji isključivo govore da su nevjernici, ateisti i agnostici. 'Pošto nema apstraktnog i privatnog Boga, onda nema ni apstraktnog i privatnog vjernika. Ni Crkva ni hrvatski narod nisu pozvani samo da promatramo i zagovaramo nečije ideje, nego da i djelujemo', kazao je don Ćubelić.

Pritom je ustvrdio kako ima ljudi kojima bi 'najdraži Papa bio mrtav Papa, najbolja Crkva mrtva Crkva, a najbolji narod mrtav hrvatski narod'.  Don Ćubelić je također istaknuo kako su 'jučerašnje ideje i ideologije' ostavile ljude potrošene.

Misi su, između ostalih, nazočili predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader koji je i predsjednik županijskog HDZ-a, te dogradonačelnik Jure Šundov i predsjednica splitskog Gradskog vijeća Nevenka Bečić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Nepristojni turisti Počela je sezona povraćanja i uriniranja po Splitu: "Znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste" Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene