Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miklenić o zdravstvenom odgoju

Glas Koncila: Jovanovićeva je retorika 'komunistička i totalitarna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni urednik Glasa Koncila u ovotjednom je uvodniku ministra obrazovanja prozvao zbog, kako kaže, komunističke totalitarne retorike.

Katolički tjednik "Glas Koncila" u uredničkom komentaru prvoga ovogodišnjeg broja piše da odlučno tražeći rješenje problema, koji je nastao krivnjom ministarstva, predstavnici crkvene hijerarhije nipošto nisu otvorili sukob s državom, već pomažu aktualnoj vlasti da i u tom pitanju služi suvremenome hrvatskom društvu i da omogućujući vjernicima prihvatljivi spolni odgoj poštuje hrvatski kulturni, nacionalni i većinski vjernički identitet.

Pročitajte i ovo Krštenje filipinske djece - 4 novi početak U ovoj zagrebačkoj crkvi ove godine kršteno je više filipinske nego hrvatske djece: U nedjelju rekordan broj Slika nije dostupna Bez daljnih komentara Jovanović odustaje od prepucavanja: Ja sam temu zdravstvenog odgoja zaključio

>> Bozanić o zdravstvenom odgoju: Na ispitu je mir u domovini!

U komentaru tjednika "Nemirenje s nametanjem" glavni urednik Ivan Miklenić napominje da su javni istupi predstavnika Crkve došli nakon što su se predstavnici vlasti oglušili na višekratne pozive iz Hrvatske biskupske konferencije za susret i dijalog, a poziv na dijalog javno je ponovno i kardinal Bozanić na božićnoj misi.

"Dok je predsjednik Vlade, u izjavi novinarima nakon božićne mise, odškrinuo vrata za traženje rješenja, ministar nije ni časa posustao u otvorenom vrijeđanju", tvrdi Miklenić. Ministrove riječi iz intervjua jednom dnevnom listu ocijenio je ispod razine civiliziranog komuniciranja, osobito državnih službenika kojima je zadaća služiti, a ne bahato gospodariti i nametati svoje svjetonazorsko viđenje.

Po komentatorovim riječima skandalozno je tvrditi da crkveni letak "vrvi lažima", a da na tiskovnoj konferenciji na Badnjak predstavnici tvoraca toga programa spolnoga odgoja ni jednu tvrdnju nisu osporili. Ministrove riječi da se Crkva "miješa u nešto za što nema pravo", Miklenić smatra da je čisti izričaj komunističke totalitarne retorike i svijesti te otkrivaju da ministarstvo otvoreno gazi demokraciju.

"Već po ustavu baš svatko ima pravo na iznošenje svojega stava o baš svakom društvenom pitanju pa je nečuveno da ministar želi to osporavati Katoličkoj crkvi, koja je apsolutno najveća udruga civilnoga društva u Hrvatskoj", navodi u komentaru i dodaje da, ako ministar to stvarno tako misli, onda ni časa ne bi više smio sjediti u vladi koja želi biti demokratska.

U zaključku komentara objašnjava da je Crkva, koja se ne može pomiriti s nametanjem ideologiziranog programa, bila prisiljena poslužiti se lecima, a to je, kako se dodaje, najrječitiji pokazatelj stanja u medijima koji su toliko instrumentalizirani i pristrani da više i ne prenose one stavove koji se tiču čak većine roditelja u Hrvatskoj.

Miklenić drži da to i ne iznenađuje dok se u božićnom broju jednih dnevnih novina besprimjerno etiketira katolike i biskupe. "Da se u ta etiketiranja umjesto katolika i biskupa stave riječi npr. muslimani, Židovi, Amerikanci ili Srbi, političari, novinari ili bankari - zar to ne bi bilo prepoznato kao nedopustivi govor mržnje? Je su li u Hrvatskoj svi građani jednaki?", pita se u komentaru "Glasa Koncila". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene