Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne boje se vode

Dok se drugi muče, na sjeveru Hrvatske nema poplava: Evo kako su oni riješili nekad velik problem

Aktualno Galerija Nema poplave - 1 Nema poplave - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nema poplave - 2 Nema poplave - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nema poplave - 3 Nema poplave - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nema poplave - 4 Nema poplave - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nema poplave - 5 Galerija 1/6 >>
Sjever Hrvatske nije poplavljen iako je Mura još prije 10 godina bila iznimno problematična. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja provjerila je kako je ondje riješen problem s kojim se ovih dana bore mnogi dijelovi Hrvatske.

S mosta izgleda kao da prijeti opasna poplava kao u mnogim dijelovima Hrvatske, a k tome je Mura jedna od najbržih rijeka. Međutim, kad jurne prema kućama, umire je rukavci koji preuzmu dio toka vode i rasterete glavno korito.

"Ovo je vrh vodenog vala koji je došao iz Austrije i Slovenije od nekih 850 do 1000 kubika protoka u sekundi", rekao je Goran Martinez, rukovoditelj obrane od poplave.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović, novinarka Nove TV Katastrofa u Sisku Pogledajte strašne prizore iz poplavljene sisačke udruge za terapijsko jahanje: "Strašno – to je jedina riječ kojom se ovo može opisati"

Dok se drugi bore s vodom, nasipu uz Muru se danas moglo šetati ili voziti bicikl.

"Zadnji puta je problema bilo 2014 godine, točnije 15. rujna. Onda je vodostaj Mure dostigao 528 cm. To je bila burna noć, spašavali smo imovinu, sačuvali živu glavu", rekao je Martin Srša, načelnik Svetog Martina na Muri.

Pročitajte i ovo Velike štete - 1 Spašavaju što mogu Uništene kuće, podrumi, automobili: Ovo su priče ljudi koji se bore protiv nemilosrdne poplave

Sada može rasti koliko je volja jer će Međimurje i dalje raditi na revitalizaciji starih kanala i rukavaca koji prime vodu pa se ovdje o šteti od poplave više ne može govoriti. Voda koja oteče u rukavac ne nestaje, nego se nakon povlačenje rijeke vrati u korito.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene