Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dobra strana krize: Manje novca, više života (i to duljeg)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada, kada velik dio svijeta gubi novac, dobiva na ljudskosti i katarzi, složili su se društveni stručnjaci. Još jedno mazanje očiju ili dobra strana velike krize?

'Manje novca, više života', tvrde sada američki ekonomisti i psiholozi. A i naši se slažu. Kriza, kažu, svakome pruža šansu jer nam pomaže da sačuvamo svoje psihofizičke sposobnosti i prestanemo dalje razvijati potrošačke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izlaz iz krize Josipović poručio: strah od odlučivanja opasan po život Slika nije dostupna Jesu li doista ravnopravne? Evo kako je danas biti žena u Hrvatskoj!

'Ako nemam tri kuće i ne osiguram li tri generacije, onda sam ja neuspješan, takva je današnja percepcija. No, to su perverzni ciljevi, a zdravi cilj je, recimo, da probam danas koncipirati dan tako da bude smislen', kaže psihoterapeut dr. Milan Košuta.

U vrijeme krize poroci postaju luksuz, pa će biti i manje pušača, pijanih, pretilih i - mrtvih. U ovo zadnje nas posebno uvjeravaju Amerikanci. Oni kažu da porastom nezaposlenosti pada smrtnost.

'Nije slučajno da mi dolazimo u anksiozna stanja jer ne vodimo brigu o životu, posvetili brigu stvarima, ulažemo u stvari, a ne u proces spoznaje, bez koje mi kao socijalna bića ne možemo opstati', smatra ekonomist Slavko Kulić.

Do sada smo donekle sami mogli birati - novac ili život. No, od sada će, čini se, kriza za neke od nas, htjeli ne htjeli - izabrati život.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene