Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak 20 milijardi kuna

Dobit hrvatskih tvrtki najlošija u posljednjih 8 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza svakog dogovora ostaje pitanje, koliko to stoji i tko će to platiti. Posebno je to važno u godini recesije. Sada je jasno, kolektivni ugovori suspendiraju se i zbog činjenice da Vlada nije našla mehanizme kako dovesti u red državne službenike i javne tvrtke. Recesija je i novca nema.

Dobit hrvatskih tvrtki je najlošija u posljednjih osam godina. Riječ je uglavnom o privatnom sektoru koji bi zemlju trebao izvući iz recesije. Onome sektoru koji bi trebao preživjeti krizu, ali i među ostalim osigurati plaće za državne službenike, njih 250 tisuća, osigurati mirovine za više od milijun umirovljenika, ali i počesto i osiguravati novac za spašavanje, primjerice brodogradilišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane? Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

Dobit hrvatskih tvrti najlošija je u posljednjih osam godina, a gospodarstvo nam je u općenito lošem stanju. Riječ je tu uglavnom o privatnom sektoru, koji bi zemlju trebao izvući iz recesije, a i preživjeti krizu te osigurati plaće za državne službenike i mirovine za više od milijun umirovljenika. Osim toga, taj bi sektor trebao osigurati novac i za spašavanje, primjerice brodogradilišta. Kada se pogledaju godine iza nas, stanje izgleda više nego ozbiljno.

Hrvatske tvrtke u prošloj godini ostvarile su dobit od 4,4 milijarde kuna, a 2008. ta je dobit iznosila gotovo četiri puta više, odnosno 16,3 milijarde kuna. 2007. godine, ostvarena je rekordna dobit od 24,7 milijardi kuna. Zaključak je da su u samo dvije godine hrvatske tvrtke izgubile čak 20 milijardi kuna dobiti, čime bi ministar financija Ivan Šuker uspio pokriti sve minuse i rupe, da je taj novac, naravno tu. U Hrvatskoj nažalost rastu grane koje su ili na proračunu, ili su monopolisti, poput zdravstva, uprave i energetskih grana. Zdravstvo i uprava bilježe rast od 11 posto, dok energetska grana bilježi rast od sedam posto. S druge strane, padaju trgovina, prerađivačka industrija i građevina. Trgovina bilježi 12,2 posto pada, prerađivačka industrija čak 14,3 posto, dog građevinari bilježe pad od 8,8 posto.

Hrvatski su poslodavci za 2010. iznijeli jednu dobru, ali i lošu vijest. Planiraju zaposliti više od 52 tisuće radnika. Pokazuje to anketa Zavoda za zapošljavanje. Najviše će im trebati radnici u turizmu, prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i administrativnim djelatnostima. No poslodavci planiraju i otpustiti više od 17 tisuća radnika, najviše u građevinarstvu i financijskim djelatnostima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene