Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mora vas vući vjera u budućnost'

Državni vrh glasao: 'Hrvatska kaže DA Europskoj uniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor su glasali na referendumu.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović glasovao je jutros, u društvu supruge Tatjane, na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na biračkom mjestu u Palmotićevoj 30, istaknuvši kako je ovo velik dan za Hrvatsku te da ga veseli što će cijela Europa postati njegov dom.

'Veseli me što će cijela Europa postati moj dom', izjavio je nakon glasovanja predsjednik Josipović dodajući kako će Hrvatska biti prvi dom, a Europa širi dom.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

>> Otvorena birališta, Hrvati odlučuju o pristupanju EU

Uživat ću sva prava koja uživaju građani Europe, istaknuo je ponovivši da očekuje pozitivan rezultat referenduma. Izrazio je nadu da će i druge zemlje iz susjedstva i regije ući uskoro u europsku zajednicu. Drži kako je ovo veliki dan za Hrvatsku, a da će 1. srpnja 2013. biti dan kada će se definitivno hrvatska povijest 'prelomiti' na bolje.

Trend koji je zadnjih godina vidljiv treba nastaviti, istaknuo je Josipović i poručio da će Hrvatska svojom aktivnošću pomoći zemljama iz susjedstva da i one uđu u EU.

Na upit o krizi koja potresa EU i prosvjedima u nekim zemljama, kazao je da je uzrok ekonomske krize u slabosti nacionalnih ekonomija, a ne u EU.

Milanović: Najteže je čovjeku vidjeti ono što mu je pod nosom

Milanović je nakon glasovanja na koje je došao u pratnji supruge Sanje, odgovorio na novinarsko pitanje je li ga strah da će hrvatski građani na referendumu reći 'ne' ulasku u Uniju.

Upitan ima li kod njega ikakvog mjesta euroskepticizmu, odgovorio je kako nema mjesta euroskepticizmu, već zdravoj ljudskoj skepsi prema svemu, ali i optimizmu prema većini.

'Mora vas vući optimizam i vjera u budućnost', istaknuo je Milanović.

Naglasio je kako je skepsa uvijek dobra, ali samo kao jedan od faktora za donošenje odluke, podsjetivši na poslovicu koja kaže: 'Najteže je čovjeku vidjeti ono što mu je pred nosom'.

'To je stalna čovjekova borba, dakle ono što je očito, što je tu. Ovo je sada tu i ulazimo u EU, sudjelovat ćemo u donošenju odluka. Nismo veliki, ali nismo ni beznačajni i moramo biti svjesni sami sebe. To je ta samosvijest o kojoj govorimo cijelo vrijeme, i samopoštovanje, ne napuhanost i oholost, nego samosvijest', poručio je premijer.

Šprem: Veseli me što ćemo osigurati bolju budućnost djeci

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem danas je izrazio uvjerenje da će na referedum izaći više od 60 posto građana i da će oko dvije trećine njih glasovati za ulazak u Europsku uniju, a činjenicu da nema pozitivne euforije ocjenjuje dobrim znakom.

Naglasio je, međutim, da će biti bolje već danas 'jer ćemo već danas znati da smo članica Europske unije' te izrazo nadu da će se to moći potvrditi i oko 22 sata.

Osvrnuo se i na komentar jedne građanke koja je na TV-u rekla da smo siromaška zemlja.

'Mi nismo baš toliko siromaška zemlja, ali nismo baš ni bogata i to je moj razlog što sam glasovao da uđemo u EU', kazao je Šprem.

Rekao je i da ga osobno veseli što ćemo na taj način osigurati bolju budućnost svojoj djeci. Nama će još jedno vrijeme biti teško. Morat ćemo ostvarivati velike zadaće, sa puno prepreka, ali i to ćemo savladati i biti zadovoljni sa svim segmentima EU-a, naveo je.'Najviše me raduje činjenica da ćemo - ne u inozemstvu, nego u tuzemstvu - sudjelovati u znanstveno-istraživačkim projektima za koje je osigurano puno sredstava u EU-u', naglasio je.

Upitan što poručuje onima koji će danas glasovati 'protiv', predsjednik Hrvatskog sabora odgovorio je da imaju na to pravo, ali da će se i sami uvjeriti za nekoliko godina da smo dobro odlučili glasujući 'za'.

Jadranka Kosor: Hrvatska se vraća kući

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je, nakon glasovanja na današnjem referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, rekla kako vjeruje da će referendum biti 'više nego uspješan'.

Hrvatska svojom poviješću, kulturom i kršćanskom tradicijom pripada Europi i danas to moramo potvrditi na referendumu, rekla je. 'Vjerujem da će referendum biti više nego uspješan', kazala je.

Hrvatska će 1. srpnja 2013. sjesti za stol europskih država i naroda i nitko više bez nas neće o nama odlučivati, Hrvatska će tada s drugih 27 članica EU dijeliti vrijednosti stabilnosti, mira, prosperiteta i slobode, rekla je predsjednica HDZ-a.

'Bila mi je čast voditi vladu koja je završila pregovore Hrvatske s EU', kazala je Kosor.

Upitana što je osobno veseli, izjavila je da će Hrvatska u EU imati što pokazati i dodatno poduprijeti budućnost EU.

'Završetkom pregovora i potpisivanjem pristupnog ugovora s EU, Hrvatska se vraća kući i vjerujem da će mnogi građani tako i odlučiti. Vjerujem u to', rekla je Kosor koja je na biračko mjesto u osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša došla sa sinom Lovrom..

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene