Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAŠICE-VINKOVCI

Dnevnik Nove TV na maratonu za poginule branitelje: "Poseban je osjećaj trčati za one koji to ne mogu"

Aktualno Galerija 30 vojnika trčalo noćni maraton - 3 30 vojnika trčalo noćni maraton - 3 Foto: DNEVNIK.hr 30 vojnika trčalo noćni maraton - 2 30 vojnika trčalo noćni maraton - 2 Foto: DNEVNIK.hr 30 vojnika trčalo noćni maraton - 1 30 vojnika trčalo noćni maraton - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 30 vojnika trčalo noćni maraton - 4 Galerija 1/4 >>
U čast 89 poginulih i 300 ranjenih pripadnika 5. gardijske brigade "Sokolovi", 30 pripadnika Prve Oklopno-mehanizirane bojne "Sokolovi", noćas je trčalo maraton od Našica do Vinkovaca. Na tridesetu obljetnicu osnutka brigade, trčali su 9 sati, a pratila ih je ekipa Dnevnika Nove TV.

"Trčimo za sve koji su poginuli, nestali, za sve koji su ranjeni pripadnike 'Sokolova' i sve ostale branitelje“, kazao je bojnik Adam Dubravac, sin bivšeg pripadnika 5. gardijske brigade 'Sokolovi'.

Desetnik Slavko Janjić, najstariji "Sokol" koji je u srijedu trčao, poručio je da je i sam hrvatski branitelj te da je dosta njegovih prijatelja poginulo ili je ranjeno. "Tako da i za njih trčim“, kazao je Slavko te nastavio: "To mi je posebno drago, poseban osjećaj je kad čovjek može istrčat za ljude koji to ne mogu. To je nešto posebno“.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sukob Zrinjevca i Pantovčaka Grlić Radman žestoko po Milanoviću: "Račanov batler i ulizica. Svojim prostačkim vokabularom je nanio veliku štetu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do daljnjeg radi od kuće Razbolio se Milanović: Zbog zdravstvenih poteškoća otkazao put na Maltu

"Pošto je 30 obljetnica želimo na taj način obilježiti da 30 vojnika 1. Oklopne mehanizirane bojne 'Sokolovi' trči od Našica do Vinkovaca“, rekao je bojnik Josip Granat, zapovjednik te bojne.

Trčali su od Našica preko Đakova pa sve do Vinkovaca štafete od 5 kilometara

Da su uvijek u punoj spremi, pokazali su to nakon 9 sati trčanja, istrčavši 75 kilometara nakon čega su ušli Vinkovce, trčanjem kroz grad pa sve do vojarne.

Desetnik Slavko Janjić istrčao je impresivnih 60 kilometara. "Nisam uspio cijeli, imam problema, ali odlično je bilo i 60“, a prema njegovim riječima bilo je dosta hladno. "Tri do četiri stupnja, dosta vlažno i teški uvjeti za trčanje“, rekao je.

U čast 'Sokolovima' položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Počast su im odale obitelji, bivši suborci i prijatelji, među kojima su i Martin i Jeffery koji su došli dobrovoljno braniti Hrvatsku.

Škot Martin Cruickshank, i sam bivši pripadnik 'Sokolova',  kazao je da je bio na prvoj liniji u Vinkovcima te poručio da je Hrvatska bila njegova najveća avantura u životu.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska - 2 MORH se nije oglasio Dnevnik Nove TV doznaje: Ministarstvo obrane pripadnicima Počasno-zaštitne bojne dužno gotovo 100 tisuća kuna za dnevnice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "cirkuski klaun" Banožić uzvratio Milanoviću: "Patološki laže, bolje mu je da prestane zloupotrebljavati vojsku za vlastite potrebe"

"Imam ženu Zagrepčanku i dijete. Hrvatska je moj dom sad“, iskreno će Martin.

Jeffery Harper, bivši britanski vojnik kazao je da su ovdje došli kao dragovoljci, a ne kao plaćenici dodavši da postoji sličnost između dragovoljaca u Hrvatskoj i Ukrajini.

"Što se mene tiče, Hrvatska je najbolje mjesto na svijetu. Ovdje je raj“, zaključio je Jeffery.

U čast stradalim 'Sokolovima' i svim braniteljima u srijedu su iznad Vinkovaca letjela i Krila Oluje.

Više o maratonu održanom u čast poginulih i ranjenih iz 5. GBR "Sokolovi" pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene