Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tabu-tema

Hoće li vlast uvesti porez na nekretnine? "Definitivno se može razgovarati o tome, ali samo pod jednim uvjetom"

Aktualno Galerija Vikendica - 3 Vikendica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vikendica - 2 Vikendica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vikendica - 1 Vikendica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Naselje Galerija 1/4 >>
Ako se još uvede i porez na nekretnine, bit će to svakako jesen za pamćenje. Ovaj famozni namet svako malo izađe kao duh iz boce. Ovaj put o njemu se ponovno govori jer mu je sklon novi ministar financija. A ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je hoće li ga i uvesti.

Vile, apartmani, stanovi u Hrvatskoj niču iz dana u dan. A porez na nekretnine je tabu-tema već godinama.

Uvesti ga ili ne? Mišljenja građana su podijeljena. Dok neki smatraju da je to čista pljačka, drugi misle da bi se trebao uvesti.

To je porez koji nije uspjela uvesti niti jedna Vlada, ali i porez kojem je sklon novi ministar financija. A što kaže premijer?

"Marko još nije dao nijednu izjavu o tome. Čovjek izlazi iz korone. Ići ćemo pred odbor za financije u četvrtak. Davat će intervjue nakon što dobije povjerenje Sabora, pa ćemo onda razgovarati", rekao je Andrej Plenković.

Za uvođenje ovog poreza treba podrška i partnera.

Pročitajte i ovo Jesu li u pravu? MOBITEL, PRAZNICI I NETFLIX Razlog zašto si mladi ne mogu priuštiti prvu nekretninu? Dostava hrane, kava i Netflix!

"Definitivno se može razgovarati o tome, ali samo pod jednim uvjetom, a to je da se postojeći porez, koji se zove komunalna naknada i komunalni doprinos i koji nije pošten, zamijeni tim novim porezom. Ali da se porez stavlja na porez - ni u kom slučaju ne", kaže Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

Hrvatska jedina u EU-u nema porez na nekretnine. A 90% građana vlasnici su nekretnine u kojoj žive.

"Mislim da je novi ministar još rookie. Teško da ima iskustva za uvođenje jednog tako velikog i kompliciranog poreza. Broj dva, mislim da ova Vlada nema dovoljan broj ruku za uvođenje poreza na nekretnine. Nemojmo zaboraviti da je dio ove Vlade HNS, a oni su u našoj Vladi rekli da ne može ići taj porez na nekretnine", kaže Boris Lalovac, bivši ministar financija (SDP).

Slavku Liniću prije 10 godina propao je plan. Htio je da komunalna naknada ostane, ali da se oporezuje tek treća nekretnina.

Marić je planirao komunalnu naknadu ukinuti, a da veći porez plaćaju oni s novijim nekretninama.

Pročitajte i ovo Brač: Uhićenja zbog zemljišta i dozvola - 1 Nakon priče u Provjerenom Makete od knaufa i kartona: USKOK podigao optužnicu protiv šestorice zbog muljanja s dozvolama

Sve to ostalo je mrtvo slovo na papiru. Bez rasterećenja građana, tvrdi Zvonimir Troskot, ne smije doći do novog opterećenja.

"Neće se moći uvesti ukoliko se, primjerice, ne ukine, recimo, porez na dohodak, pa da onda ljudima ostane novac za potrošnju ili ako se ne ide u stvarnu reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava, pa da ostanu novci za poslodavce koji će onda zapošljavati nove ljude", kaže Zvonimir Troskot, saborski zastupnik iz Mosta.

S obzirom na to kakva nas jesen čeka, ministar Primorac, koliko god ovaj porez podržavao, doznajemo, nije nerazuman. Tako da porez na nekretnine ostaje na čekanju - do daljnjega, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene