426430
426430
426430
426430
426430

Po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske?

  • , 13.02.2016., 19:33
  • Autor:
  • komentara

Kao pozitivan potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvih godinu dana mandata, 55% građana izdvojilo je suradnju zemalja Baltik-Jadran-Crno more.

 
 
 
 
Videozid o motivima predsjednice u slučaju Lozančić (Video: Dnevnik Nove TV)
Videozid o motivima predsjednice u slučaju Lozančić (Video: Dnevnik Nove TV)

Dnevnik NOVE TV donosi ekskluzivno istraživanje kojim se ispitivalo po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske, koji su motivi razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, te između ostalog kako je Predsjednica
funkcionirala s bvišim,
a kako s današnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Koji su dobri, a koji loši potezi Predsjednice, otkriva istraživanje provedeno na 602 punoljetna građanina RH, u vremenskom razdoblju 10.2.-12.2.2016.

GRAĐANI O MOTIVIMA RAZRJEŠENJA DRAGANA LOZANČIĆA

Kao razlog zašto je Predsjednica razriješila ravnatelja SOA-e, 13 % građana navelo je da Predsjednica želi kontrolirati tajne službe odnosno želi svoje ljude, dok 11% misli da je to učinila radi nanošenja štete njezinu ugledu u vezi situacije s Zdravkom Mamićem.

Njih 10% pak motiv vidi u tome da su uočeni propusti u radu službi odnosno da Predsjednica želi profesionalizaciju tajnih službi. Za 8 % građana, razlog je da se Predsjednica želi riješiti kadrova Zorana Milanovića, dok njih 5 % vidi razlog u tome jer nije obavještena da se druži s osobama koje su pod mjerama praćenja.

Za 4 % građana ona je izgubila povjerenja, a za isti broj građana motiv su osobni razlozi, povrijeđeni ego i taština. Kod 13 % ispitanika motiv je nešto drugo, a njih 45% ne zna odgovor na ovo pitanje.

KOJI SU DOBRI POTEZI PREDSJEDNICE U PRVIH GODINU DANA

Ono što bi izdvojili kao dobre i pozitivne poteze Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvih godinu dana mandata, 55% građana izdvojilo je suradnju zemalja Baltik-Jadran-Crno more, a njih 46% odluku o privremenim uredima u Splitu, Puli i Vukovaru. Kao dobar potez 44% građana vidi smjenu Vladimira Šeksa nakon utjecaja na pomilovanja, a za njih 42 % to je obilazak branitelja na prosvjed u Savskoj. Za 32 % građana pozitivan potez je i priopćenje traženja ostavke Zorana Milanovića.

KOJI SU LOŠI POTEZI PREDSJEDNICE U PRVIH GODINU DANA

Kao loše i negativne poteze Predsjednice u godinu dana, 38% građana vidi uklanjanje biste Josipa Broza Tita iz ureda Predsjednika, za 36% njih to su nedavna pomilovanja osoba dok 33 % smatra negativnim njeno inzistiranje na preseljenju ureda. Za 30% građana loš potez je smjena ravnatelja SOA-e, a kod 28% građana to je priopćenje u kojem traži ostavku Zorana Milanovića.

SURADNJA S BIVŠIM PREMIJEROM vs. SURADNJA SA SADAŠNJIM PREMIJEROM

Suradnja predsjednice s Vladom Zorana Milanovića je ocijenjena vrlo loše, s prosječnom ocjenom 2,3, dok je suradnja s Vladom Tihomira Oreškovića ocijenjena s 3,5.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se