Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti novi vlasnici?

Vrhunac velike bitke za Fortenovine tvrtke: Dnevnik Nove TV doznaje tko su ponuđači, u igri i dva snažna domaća igrača

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
U pozadini žestokih političkih srazova i jedna velika poslovna bitka ulazi u svoju odlučujuću fazu – do Uskrsa bi trebalo biti poznato tko su mogući novi vlasnici Fortenovinih poljoprivrednih tvrtki. Među ponuđačima ima i domaćih igrača, a reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina doznao je o kome se radi.

Tri mjeseca trajao je proces prikupljanja interesa potencijalnih novih vlasnika Fortenovine poljoprivredne proizvodnje i taj proces sad je završio. Do kraja tjedna znat ćemo tko su mogući novi vlasnici tvrtki koje u Hrvatskoj generiraju 10 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje – Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

"Mislim da je želja svih u hrvatskoj poljoprivredi da te firme dobiju strateškog investitora. Pod tim mislim na tvrtku koja se bavi poljoprivredom i prehrambenom industrijom", rekao je poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

Pročitajte i ovo Finaliziraju se liste - 2 Pripreme za izbore Finaliziraju se liste, ali nisu svi zadovoljni: "Kad većina donese odluku, onda naprosto idemo dalje"

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, ponude su poslala dva jaka domaća igrača: koprivnička Podravka te konzorcij dvaju velikih slavonskih proizvođača Žita i Osatina Grupe. No, usprkos medijskim najavama, ponuda tvrtke Bonafarm najbogatijeg Mađara Sándora Csányija – nije stigla.

"Bonafarm nije podnio nikakvu ponudu za preuzimanje od Fortenova Grupe", potvrdio je Tamas Eder, direktor korporativnih komunikacija Bonafarma:.

Drugi mogući ponuđač iz Mađarske je Lőrinc Mészáros, inače vlasnik NK Osijeka. Iz njegove tvrtke Talentis Agro na upit jesu li poslali ponudu Fortenovi nisu odgovorili.

Poljoprivrednici imaju jasan zahtjev

Tko god postao novi vlasnik, domaći poljoprivrednici imaju jasan zahtjev.

"Po nama je od prvog dana bio prioritet da se zadrže kooperanti, bez obzira bio on domaći ili strani vlasnik. Te uvjete bi trebalo staviti, a u protivnom bi pod povećalo trebalo staviti ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta", smatra Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Pročitajte i ovo Pronađeni ostaci ljudskog kostura - 1 Tužan kraj nadničara Stravično otkriće: "Ostala je lubanja i par kosti, to su divlje svinje pojele. Prepoznao sam ga po odjeći"

Tog zemljišta je puno pa će novi vlasnik morati duboko zagrabiti u džep.

"Da je želi najmiti negdje na zapadu, tih tridesetak tisuća hektara možemo vjerojatno pomnožiti s petsto eura i pričamo o petnaest milijuna eura godišnje", istaknuo je Malić.

Iz Fortenove poručuju da je ovo tek početak procesa, a zadovolji li neka od ponuda tvrtkina očekivanja, Belje, Vupik i PIK Vinkovci novog vlasnika dobit će do kraja godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene