Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupci na oprezu zbog pesticida

Dnevnik Nove TV istražuje kakvo voće i povrće jedemo: "To se ne može ni očistiti. Opere se – pa što bude!"

Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jagode (Foto: Dnevnik.hr) Jagode (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pesticidi u voću i povrću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatske tržnice zamirisale su na domaće jagode, no upravo je bobičasto voće najteže oprati od pesticida. Dnevnik Nove TV provjerio je imaju li hrvatski potrošači razloga za brigu.

S prvim jagodama počela je nova sezona voća. Kupci su oprezni zbog korištenja pesticida.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija ništa od ograničavanja Pogledajte koje voće sadrži najviše pesticida: Studija otkrila podatke zbog kojih se svi trebamo zabrinuti

"Volim izabrati ono što nema", kazala je Milka. "Mislim da se to ne može ni očistiti, ali evo, opere se pa šta bude", smatra Marija.

Drago iz okolice Osijeka uvjerava da plodovi domaćih jagoda nisu tretirani. "Do cvatnje dva do tri puta i to je to, ništa više", tvrdi Drago Šarić, proizvođač jagoda.

Na razini Europe najviše je dopuštenih tragova pesticida u rajčicama, jabukama i jagodama, dok je udio voća i povrća s nedopuštenim količinama 3,8 posto.

U Hrvatskoj je najviše dopuštenih pesticida u jagodama, kruškama i narančama, a prekomjerne koncentracije pronađene su u 1 posto uzoraka, mahom u robi iz trećih zemalja.

"Sigurno u Hrvatskoj nema pretjerivanja zato što je sve pretjerivanje za nas preskupo. Najmanje 15 tretiranja jabuka mi imamo u Hrvatskoj, dok je broj tretiranja u Austriji ili južnoj Italiji najmanje 20 do 25", kazao je Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice.

Uvozno voće posebno je tretirano

Domaći proizvodi brzo stižu kupcima, dok se uvozni, zbog zadržavanja svježine, tretiraju plinom, kemijskim postupcima ili tekućim voskom.

Denis Škorvaga, proizvođač jagoda iz Punitovaca, kaže da za to u Hrvatskoj nema potrebe, a zdravu jagodu, pojašnjava, lako je prepoznati.

"Najbolje to mogu znati po tome što moje jagode koje nisu tretirane ne mogu dugo stajati, dva dana i već se kvare, dok su uvozne premazane da mogu što duže stajati", smatra Škorvaga.

Kontrola ostataka pesticida obvezna je u Europskoj uniji, a petu godinu provodi je i Hrvatska. "Prošle godine nam je bila inspekcija i kontrola i nisu našli nikakve nedopuštene supstance", dodaje Škorvaga.

"Evo kako plijevimo. To je peršin i sad špricanje više nije dozvoljeno, pa moramo ručno plijeviti", odaje povrtlarka Nada Tabain.

Potrošači se mogu i sami zaštititi, i to pranjem svakog kupljenog povrća ili voća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene