Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesenski paket mjera

Dnevnik Nove TV doznaje što će biti s cijenama osam osnovnih prehrambenih proizvoda koje su sada zamrznute

Aktualno Galerija Namirnice - 1 Namirnice - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 2 Namirnice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 3 Namirnice - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Proizvodi kojima su cijene zamrznute Galerija 1/4 >>
Cijene hrane i dalje rastu, a Vlada će ih pokušati smiriti jesenskim paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Koje će te mjere biti u Vladi još ne otkrivaju, ali kako doznaje Dnevnik Nove TV cijene osam osnovnih prehrambenih proizvoda trebale bi ostati zamrznute. A moguće je da se taj popis i proširi.

Statistika ne laže. Već 19 uzastopnih mjeseci hrvatski građani suočeni su s godišnjom stopom inflacije hrane većom od deset posto.

"Ja sam sad bila na selu dva mjesecu, nisam bila u dućanu tako da.... odmah idem natrag", rekla je Dragica i na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine je li se šokirala odgovorila je: "Užas, užas, sva sam se preznojila."

Znoje se i u Vladi, jer se inflacija pokazuje izdržljivijom od očekivanja.

"Ja smatram da svaka cijena koja ide preko onoga što je normalno u kontekstu troškova, u kontekstu input nije dobra, ona se na kraju odražava na kupovnu moć naših građana", poručio je premijer Andrej Plenković.

Pa dizačima cijena prijete i oporezivanjem ekstraprofita.

"Sve je otvoreno, s obzirom na okolnosti, sve je otvoreno", izjavio je Plenković. 

Pa tako i nastavak mjere koja se jedina dosad pokazala kao efikasan lijek za inflaciju. Zbog zamrzavanja cijena mlijeko, ulje šećer, brašno, carsko meso, mljevena svinjetina i cijelo pile danas koštaju isto kao prije pola godine. Kad je donesena ta odluka bila je izložena kritikama, ali sad je primjenjuje sve više država.

"Udvostručit ćemo broj proizvoda čije se cijene neće povećati ili će se smanjiti. To je sad ukupno pet tisuća proizvoda", istaknuo je Bruno Le Maire, francuski ministar financija.

Pa ne čudi da se i u Hrvatskoj razmišlja o proširenju liste proizvoda s reguliranom cijenom. 

Prije šest mjeseci Vlada je na stolu imala prijedlog o zamrzavanju cijena čak sto prehrambenih proizvoda. Tada to nije prošlo, no ovaj put - kako se neslužbeno doznaje - sve opcije bit će na stolu. 

Trgovci kojima je i ovih osam proizvoda previše poručuju - francuski model je dobrovoljan, a ne prisilan. 

"Tu treba uključiti znači i proizvođače i trgovce i Vladu. Znači ne može se samo prevaliti na leđa trgovaca da oni kroz svoje marže to financiraju", objasnio je Mirko Budimir iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U konačnici cijenu inflacije uvijek plaćaju građani. Pa je stoga samo jedna mjera koja može trajno smanjiti taj teret. A to su - veće plaće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene