446904
446904
446904
446904
446904

Milanović poručio Srbiji: 'Nemojte nas tjerati da i mi donesemo sličan zakon'

  • , 17.08.2016., 11:42
  • Autor:
  • komentara

Đuro Dečak, predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata 'Dr.Franjo Tuđman', pozvao je na radni sastanak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predstavnike Narodne koalicije.

 
 
 
 
Sastanak branitelja i Narodne koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)
Sastanak branitelja i Narodne koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)

Radni sastanak se održao u Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH.

Branitelji su željeli čuti stavove Narodne koalicije prema Domovinskom ratu, braniteljima, obiteljima i stradalnicima Domovinskog rata te prema regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina. 

Zoran Milanović je nakon sastanka rekao da je ovo prvi put u 10 godina da je pozvan na ovakav sastanak i da se sa zadovoljstvom odazvao.

'Razgovarali smo o problemima koji tište braniteljsku populaciju, o tome što nismo napravili u četiri godine i o tome što bismo mogli napraviti', kazao je Milanović.

Najviše se razgovaralo upravo o  regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina zbog koje mnogi branitelji ne smiju van granica Hrvatske. Milanović je kazao kako će taj 'spor' pokušati riješiti najprije razgovorom sa Srbijom, a ako to neće ići ne isključuje ni zaoštravanje politike prema Srbiji. Razočaran je, kaže, postupcima aktualne Vlade na tu temu, a jednim od najvećih krivaca drži ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača.

'Meni nije jasno zašto nitko iz sadašnje Vlade nije bio nazočan i nije reagirao kada se otvaralo Poglavlje 23 sa Srbijom?! Da upozori da se to poglavlje biti blokirano ako se ne dogovorimo. Srbija mora zaključati taj zakon. Ne trebaju im više takvi hibridni zakoni. Nemamo ni mi takav zakon. Pa nemojte nas tjerati da i mi donesemo takav zakon za područje bivše Jugoslavije od 1991. godine, pa da mi sudimo recimo, zločinima na Kosovu. To je čista analogija, pogrešna je i zato pozivam vlasti u Beogradu da to riješe, da se međusobno ne natežemo', kazao je Milanović.

'Moramo sjesti za stol i brzo bilateralno dogovoriti tko je za što nadležan. U protivnom nam neće ostati drugo nego da zaštitimo nacionalne interese. Problem progona ljudi je velik i to nećemo tolerirati. Zamislite da Hrvatska uvede takav zakon. Natjerate li nas mi ćemo to napraviti', poručio je Srbiji Milanović. 

Đuro Dečak je nakon radnog sastanka kazao kako je pozvao sve stranke i da se Milanović s partnerima pozivu prvi odazvao.

'Govorili smo općenito o problemima branitelja, ali top tema je bila univerzalna jurisdikcija. Taj zakon teško pogađa naše ljude iz srpskih logora koji su morali potpisivati prazne papire i to Srbija danas koristi. Drago mi je da se Milanović očitovao da će se na bilo koji način suprotstaviti tom problemu. Od politike tražimo čvrsti stav - da se zaštite hrvatski branitelji. Ovo je isto kao i da je Njemačka 1945. pokrenula proces protiv onih koji su je porazili. Srbija je definitivno poražena u ratu. Zadovoljan sam onim što sam čuo i nadam se da neće biti 'rekao pa porekao', kazao je Dečak koji je i sam na popisu srpskih vlasti te zbog toga godinama nije prešao hrvatsku granicu.

Uz Zorana Milanovića sastanku su nazočili i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak te SDP-ovci Ante Kotromanović i Franko Vidović

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se