Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nepravomoćna presuda

Dječak (5) preminuo nakon što su mu u zagrebačkoj bolnici dali zaraženi krvni pripravak: "Umro je nasilnom smrću"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Petogodišnje dijete preminulo je nakon što je u Klinici za dječje bolesti Zagreb primilo krvni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli.

Dječak koji se liječio u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu zbog metastatskog meduloblastoma preminuo je nakon što je primio pripravak krvi zaražen bakterijom. Sve se događalo 2018. godine, a u utorak je sud donio odluku prema kojoj Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, iz kojeg je pripravak došao, dječakovoj obitelji treba isplatiti odštetu. 

"Nakon što je primio koncentrat filtriranih i ozračenih tromobocita, dolazi do progresivnog pogoršanja općeg stanja. Naknadno je u hemokulturama, kao i u koncentratu trombocita koji je primio neposredno prije pogoršanja zdravstvenog stanja, izolirana E. coli.

Vanjskim i unutarnjim pregledom, dodatnim patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije", navodi se u zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku sastavljenom povodom obdukcije tijela preminulog dječaka, piše Danica.

Sudsko-medicinski vještaci navode kako je bolest liječena na uobičajeni način, postignuta je remisija, no dječaku se pogoršalo stanje. Zbog kemoterapije koja je imala brojne nuspojave dječak je trebao dobiti dodatnu terapiju. 

"Jedan od terapijskih postupaka bio je i davanje krvnog pripravka – koncentrata trombocita. Ovaj pripravak nadomjestak je za manjak trombocita koji dovodi do sklonosti krvarenju. Predmetni krvni pripravak primijenjen je u ožujku 2018. godine.

Neposredno nakon njegove primjene nastupilo je naglo i značajno pogoršanje stanja pacijenta te je on kasnije umro", ističu vještaci.

Jasna veza između smrti i pripravka

Sud je u utorak utvrdio kako je "do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te da je on već kontaminirani krvni pripravak izdao Kliničkoj bolnici Zagreb".

"U pogledu tih činjenica suglasni su vještaci dr. sc. Davor Mayer i doc. dr. sc. Jasna Mesarić s vještacima referentnima Medicinskog fakulteta u Splitu doc. dr. sc. Dejanom Bogdanović i prof. dr. sc. Marijom Definis, a to proizlazi i iz Stručnog mišljenja Ministarstva zdravstva.

Sud utvrđuje da između transfuzije konkretnog krvnog pripravka i smrti dječaka starog pet i pol godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno-posljedična veza.

Dakle, upravo je primitak krvnog pripravka kontaminiran bakterijom Eschericia coli kod dječaka uzrokovao sepsu, odnosno septički šok koji je doveo do višestrukog zatajivanja organa te, u konačnici, do smrti", zaključio je sud.

Četveročlanoj obitelji dosuđena je odšteta od milijun kuna (oko 138.000 eura), koju mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. Osim toga, mora im podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 eura) troškova postupka, piše Danica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene