Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlike su ogromne…

Proteinski sendvič, fishburger, tuna... Istražili smo koliko stoje namirnice za sendviče koje HZJZ predlaže učenicima, a što zaista jedu u školi

Zdravi sendviči za djecu - 4
Zdravi sendviči za djecu - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravi sendviči za djecu - 4 Zdravi sendviči za djecu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zdravi sendviči za djecu - 7 Zdravi sendviči za djecu - 7 Foto: DNEVNIK.hr Zdravi sendviči za djecu - 6 Zdravi sendviči za djecu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Zdravi sendviči za djecu - 5 Zdravi sendviči za djecu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Zdravi sendviči za djecu - 3 Galerija 1/9 >>
Integralni ili proteinski sendvič, fishburger, tunjevina u graham pecivu, te sendviče školarcima preporučuju liječnici iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - na čijem je čelu Sanja Musić Milanović.

Prodavačica na tržnici Ana Lozić prisjetila se kako je davno prije izgledala školska užina. „Puno smo sadili domaće povrće, a ne kemije kao sada, imali smo svoje svinje, sušili smo domaće meso, domaću mast smo uvijek trošili i dan danas je trošimo, sve je bilo domaće i nikad nismo kod doktora bili dok nismo djecu trebale rađat“, govori.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Njezini kolege sa tržnice se slažu. Kažu kako su jeli svašta, naribana kašica prepržena s lukom, domaći špek, malo sira. Kažu ne znaju bi li djeca danas to jela, ali su uvjereni da bi bila zdravija i manje pretila. Za zdravu i manje pretilu djecu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima preporuke.

Preporučuju stoga deset sendviča za učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu. Na primjer proteinski super sendvič s integralnim pecivom, svježim kravljim sirom, tunom u salamuri, mrkvom, mladim špinatom ili matovilcem Ili Fishburger koji sadrži integralno pecivo, file oslića ispečen na tavi ili panirani, polutvrdi sir, kiselo vrhnje, krastavce, i zelenu salatu.

Ovi obroci sadrže sve hranjive tvari i djeci pružaju dovoljno energije, kaže nutricionistica Ivana Šimić. „Želimo da to bude integralno pecivo ili raženi kruh ili bilo koji cjeloviti kruh. Dio proteina, to može biti meso, riba, može biti tofu, namaz od slanutka ili graha“, dodaje.

Koliko koštaju takvi zdravi sendviči?

Kupili smo namirnice za tortilja sendviče. Integralne tortilje, pileća prsa, mozzarela, grčki jogurt, mini rajčice, zelena salata. Svu ovu košaricu namirnica platili smo 94 kune, a iz jedne takve košarice se može napraviti više sendviča

Roditelji znaju kako je najskuplje jesti zdravo, ali i kako je budućnost zdrava prehrana za koju se mora izdvojiti dovoljno. Djeca s druge strane jedu svašta, no pitanje je i što vole jesti, a to je rijetko zelje.

Zelja ima i na jelovniku zagrebačke škole, ali ako ga usporedimo s preporukama, ne piše je li kruh integralni. Ima i filea oslića, ali ne pečenog već pohanog i to uz dosta pekarskih proizvoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene