Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIP objavljuje službene rezultate

Od ponedjeljka teče rok od 20 dana za prvo zasjedanje Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak će donijeti odluku o službenim rezultatima prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, najavili su u petak iz Povjerenstva.

Odluka o službenim rezultatima istog bi dana trebala biti objavljena u Narodnim novinama, što znači da bi od ponedjeljka počeo teći 20-dnevni rok u kojemu se na prvom zasjedanju treba okupiti novi saborski saziv. Ustav, naime, propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Pročitajte i ovo Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 2 NAPETOST I STRAH Nacija luda za oružjem kupuje još oružja dok čeka rezultate izbora: "Inventar nam dođe i ode u istom danu" Zatvorska soba u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) pogled iza rešetaka Kad zatvorenici biraju: Da kriminalci odlučuju Vlada bi izgledala drukčije uz iznenađenje pri vrhu, a Bandić bi bio faktor

Na izborima za Hrvatski sabor relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Na izbore je izašlo 52,6 posto birača, oko deset posto manje nego na izborima u studenom 2015., od 3,76 milijuna birača, glasovalo ih je 1,97 milijuna. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene