Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Popustili ste pritiscima'

Dio prekinuo prosvjed, dio ostao: Svađa mljekara ispred KIM-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među mljekiarima koji su prosvjedovali ispred KIM-a došlo je do grubih riječi, a prosvjede je podržala Hrvatska poljoprivredna komora.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) stoji iza prosvjeda mljekara te smatra kako su njihovi zahtjevi opravdani, kazali su predstavnici HPK na konferenciji za novinare. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar ponovio je kako se prosvjedi nastavljaju do ispunjenja zahtjeva, no ističe kako ulazi u mljekare nisu blokirani. Također je kazao kako Savez prihvaća ponudu Dukata za sastankom, spremni su pregovarati.

U međuvremenu Udruga proizvođača mlijeka KIM prekinula je nakon četiri dana i noći prosvjed ispred Karlovačke mljekare KIM, ali je dio njenih članova ostao uz potporu članova bjelovarske Udruge proizvođača mlijeka 'Moslavina' koji su došli iz Bjelovara da, kako kažu, 'očuvaju prosvjedni punkt, bez blokade tvornice i drugih pritisaka'.

Predsjednik KIM-ovih kooperanata Zdenko Močnik rekao je novinarima da imaju obećanje iz KIM-a da će u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. 'Iako teška srca, idemo kući', rekao je. 'Smatram da moramo ići, da bi nam se uopće odvozilo mlijeko, a drugo, imamo usmeno obećanje iz KIM-a da ćemo ovdje u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. Sada treba pokazati dobru volju i vidjeti je li točna javno izrečena izjava Alena Fontane, predsjednika uprave Dukata, u čijem sastavu djeluje i KIM, da 'ima mjesta za kompromis' u vezi njihovog jednostranog prijedloga da će se od 1. veljače mlijeko otkupljivati po cijeni od 2,30 kuna po litri', rekao je Močnik.

Kazao je da postupa odgovorno u interesu opstanka petstotinjak obitelji okupljenih u udrugu, te da se na cestu s traktorima opet može izaći. Rekao je i da je ovih dana bio pod stalnim i oprečnim pritiscima, između ostalog i Ministarstva poljoprivrede koje je poručilo da se pregovori o otkupnoj cijeni mlijeka mogu nastaviti samo ako prosvjedi budu prekinuti i traktori maknuti s prometnica.

Među petnaestak kooperanata KIM-a koji su ostali uz vatru pred KIM-om su i četvorica kooperanata sa Žumberka. S prosvjedom nastavljaju jer, kažu, i s dosadašnjom cijenom od 2,70 kuna su jedva opstajali zato što su im još davno ukinuti poticaji za otežane uvjete proizvodnje u brdsko- planinskim područjima. "Bolje ovdje junački poginuti, nego mučenički živjeti", kaže jedan od njih.

Između onih koji su prekinuli i onih koji nastavljaju prosvjede bilo je i grubih riječi. Predsjednik bjelovarske udruge Željko Mavrin predbacio je karlovačkim kolegama da su 'nasjeli na pritiske i dozvolili da ih političari i mljekarska industrija podijele i tako razjedinjene unište, iako je i jednima i drugima jasno da će, ako zaista bude smanjena cijena, zatvoriti svoje štale'. Mavrin je ustvrdio javno da 'su Močniku zaprijetili da mu Dukat više ni jednu litru mlijeka neće otkupiti ako nastavi s prosvjedom, a zna se da već dugo sve mljekare imaju međusobni sporazum da nema prelazaka iz jedne u drugu mljekaru'.

KIM-ovi su kooperanti tri dana bacali svoje mlijeko, jer im cisterne nisu dolazile po mlijeko, kao odgovor na prosvjede. Neposredno prije odlaska u traktorskoj koloni, Močnik je kazao da se 'na terenu' prave informacije od Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka o pregovorima nisu mogle dobiti od nedjelje, ali da postoji mogućnost da će se KIM-ovi kooperanti odazvati daljnjim prosvjednim aktivnostima Saveza u Zagrebu. Također je kazao da, budući da su prekinuli prosvjed, od Ministarstva poljoprivrede očekuju pomoć jer, kaže, 'znam da se sami ne možemo boriti protiv međunarodne korporacije'.

Pročitajte i ovo Tibilsij Uzavrela situacija Deseci tisuća ljudi na ulicama zbog zakona nadahnutog Kremljem: Oglasili se EU, SAD, UN... Sukoba propalestinskih prosvjednika i protuprosvjednika na UCLA-u Neredi zbog Gaze VIDEO/FOTO Kaos na sveučilištu: Sukobili se prosvjednici, u sve se umiješala i policija

Blokirali Podravsku magistralu

Oko 60 proizvođača mlijeka s područja Varaždinske županije okupilo se u mjestu Poljanec i s 40-ak traktora zatvorilo Podravsku magistralu koju će, poručuju, blokirati tako dugo dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi. 'Tražimo pridržavanje dogovorene cijene mlijeka prema Promemoriji o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj, iz 2009. godine', ističe predsjednik udruge Seljačka sloga Nikola Dombaj. Kaže da ih je razljutila jučerašnja izjava ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da neće pregovarati s mljekarima tako dugo dok su na cesti. Ističe da će na Podravskoj magistrali ostati dok ne dobiju poziv na sastanak s ministrom. Okupljati su se počeli oko 10 sati, a Dombaj kaže da u nastavku dana očekuje dolazak još traktora.

Mljekari iz Varaždinske županije u četvrtak su se okupili u mjestu Turčin kod Varaždina. Imali su namjeru krenuti traktorima put Zagreba, ali su od toga odustali jer ih se okupilo samo 20-ak. 

U znak potpore zahtjevima proizvođača mlijeka članovi Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su, oko podneva, s tridesetak traktora, započeli javni prosvjed na čepinskoj obilaznici, kod Osijeka. Tajnik Zajednice udruga Stanko Zdravčević kazao je kako njeni članovi 'žele dati potporu opravdanim zahtjevima mljekara' glede otkupne cijene mlijeka te kako su spremni nastaviti prosvjedovati sve dok taj problem ne bude riješen. Najavio je kako se u ponedjeljak može očekivati širenje prosvjeda potpore na više mjesta, u nekoliko slavonskih županija.

Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU. U utorak su počeli prosvjed ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovo ispred logističkog centra Dukata te ispred KIM-a u Karlovcu. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene