Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg, vijavice i obilna kiša

DHMZ objavio detaljnu prognozu uoči dramatične promjene vremena: Još sutra stabilno, a onda slijedi prava vremenska sapunica

Snježna oluja, ilustracija
Snježna oluja, ilustracija Foto: Afp
Državni hidrometeorološki zavod na svojim je stranicama objavio detaljnu vremensku prognozu za nadolazeće dane u kojima se očekuju dramatične promjene vremenskih prilika.

Nakon stabilizacije u srijedu 29. studenog, već u četvrtak uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu kišni oblaci. Klimatološki počinje zima, a taj će početak označiti obilne oborine koje će do vikenda, progozira DHMZ, prijeći u snijeg.

Navode kako su u petak 1. prosinca, zbog jakog i olujnog juga te pada tlaka zraka, moguća povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva. To je, naime, znak da se približava ciklona.

Pročitajte i ovo Snijeg u Daruvaru Bijeli Daruvar "Iznenada se smračilo, a onda je iz crnog oblaka krenulo": Zasuli ih i snijeg i led, stanovnici u čudu

Pročitajte i ovo Snijeg zatrpao Srbiju zatrpani snijegom VIDEO Kolaps u Srbiji! Snijeg okovao zemlju, ljude spašavali iz nanosa: Proglašeno i izvanredno stanje

"Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit. U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu", upozoravaju u analizi objavljenoj na internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Snijeg kod Splita - 3 Dalmacija u bijelom Nekoliko centimetara snijega - kaos na cestama! Prognostičar Ivan Čačić otkriva gdje će i kada pasti još snijega

Potom slijedi bura, koja će na sjevernom dijelu biti i olujna. Iz DHMZ-a ističu kako će uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te snijeg i susnježicu uvjeti za vožnju biti otežani jer će mjestimično mećava i vijavica smanjivati vidljivost. Lokalno su mogući i veći zapusi snijega. Do nedjelje će ova vremenska epizoda postupno prestati te će vjetar oslabjeti.

Iz DHMZ-a pozivaju građane da zbog nadolazeće promjene vremena i izraženog zahladnjenja prate vremensku prognozu i upozorenja koja svakodnevno objavljuju na svojim stranicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija vozač reagirao na vrijeme VIDEO Bizarna nesreća kod susjeda: Gradski autobus prepolovio se nasred ceste

Rast će i vodostaji rijeka

Iz DHMZ-a upozoravaju i da će već od četvrtka 30. studenog početi padati obilna kiša u Sloveniji te na području Istre i Rijeke, potom Like i Gorskog kotara i središnje Hrvatske. Posljedično tome, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja brojnih hrvatskih rijeka.

"Kupa i Korana u Karlovcu mogle bi doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava 2. prosinca 2023., kao i Sava u Zagrebu. Manji bujični vodotoci brzo će reagirati na nove oborine i mogli bi uzrokovati probleme i ranije npr. Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika", ističu iz DHMZ-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene