Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan dubrovačkih branitelja

Devetnaest godina od najtežeg napada na Dubrovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno 19 godina srpsko-crnogorske snage izvele su najteži napad na Dubrovnik u Domovinskom ratu.

Napadi su započeli u 5,45 sati ujutro i trajali do kasnog popodneva. Pri tome je poginulo 19 hrvatskih branitelja i civila, a 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

>> Na današnji dan počeo napad na Dubrovnik

Prema nekim procjenama tog je dana ispaljeno više od 2.000 projektila na Dubrovnik, a povijesna jezgra Grada pod zaštitom UNESCO-a doživjela je najteža razaranja u kojima je 9 palača u potpunosti izgorjelo, a 461 zgrada je pretrpjela teška oštećenja.

Dubrovnik spasili malobrojni branitelji

Cijeli dan Dubrovnik je bio granatiran svi raspoloživim snagama s kopna, mora i iz zraka, a nepravedna borba s vatrenom stihijom, u okolnostima bez vode, trajala je cijelu noć. Unatoč žestokom napadu i cijeni koju je Dubrovnik morao platiti u ljudskim životima, Grad je ostao obranjen zahvaljujući malobrojnim braniteljima koji su zadržali položaj na brdu Srđ i drugim važnim točkama obrane.

Ovaj dan se, radi najtežeg napada na Dubrovnik u njegovoj povijesti, obilježava i kao Dan dubrovačkih branitelja. (Hina/E.F.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene