Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 19 godina

Na današnji dan počeo napad na Dubrovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 19 godina pripadnici Jugoslavenske narodne armije pomognuti rezervistima iz Crne Gore i istočne Hercegovine započeli su napad na Dubrovnik. Napad je počeo bombardiranjem šireg dubrovačkog područja s kopna, zraka i s mora.

U zoru 1. listopada 1991. prve granate su pale na brdo Srđ iznad Dubrovnika, na područje Rijeke Dubrovačke te na veliko prigradsko naselje Nova Mokošica. Preciznim napadom odmah su pogođeni vitalni objekti za Grad Dubrovnik pa su tako stanovnici već prvog dana ostali bez električne energije i vode, a sam Dubrovnik je od samog početka blokiran i s kopnene i s morske strane.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Iako su agresori očekivali na nepripremljenost, dubrovački dobrovoljci su odoljeli svim napadima. Snage obrane bile su malobrojne, slabo naoružane uglavnom lakim pješačkim oružjem te malim brojem topničkog naoružanja. Uz to, izrađivale su se priručne granate, bombe i protupješačke mine. Početkom agresije, 1. listopada, snage obrane Dubrovnika brojale su samo 410 naoružanih branitelja i 70 ljudi u pričuvi.

Tijekom ratnih djelovanja u Dubrovniku i okolici poginula su 182 branitelja i 11 pripadnika Narodne zaštite iz Dubrovačko-neretvanske županije te 92 civila. Najteža stradanja dogodila su se 6. prosinca 1991. godine kada je cijela stara gradska jezgra praktično bila srušena, a mnoge povijesne palače bile spaljene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene