Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEJEDNAKOST U HRVATSKOJ

"Demografska obnova" u praksi: Vrtići su negdje besplatni, a negdje ih uopće nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 76 općina nema vrtić. Takvih je općina najviše u Slavoniji: Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. S druge strane, u Krapinsko-zagorskoj županiji sve općine imaju vrtiće.

Vrtići, njihova cijena i stanje u njima, jedna su od najjačih tema kampanje za lokalne izbore. Jer oni koji mogu popraviti stanje biraju se u svibnju. U Hrvatskoj u vrtić ide više od 130.000 djece. Uvjeti se razlikuju od mjesta do mjesta. Negdje su besplatni, a negdje ih uopće nema.

Pročitajte i ovo Poziv: Upisi u vrtić - 3 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Kunu se u djecu, ali novih mjesta u vrtićima nema: "Kako dati 700 eura za tetu čuvalicu? Tko si to može priuštiti?" Slika nije dostupna UMAŠKA "RADOST" U ovom hrvatskom gradu vrtići su supermoderni i besplatni za svu djecu

U Općini Lasinja, nedaleko od Karlovca - vrtića nema. Ima u osam kilometara udaljenoj Pisarovini, ali uz putne troškove za roditelje je to preskupo. "Mene vrtić košta 1300 kuna, a moju sestru u Dugom Selu 400-500 kuna. To je ogromna razlika", kaže Ivana Potočić Braj iz Lasinje.

Ukupno 76 općina nema vrtić. Takvih je općina najviše u Slavoniji - Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. S druge strane, u Krapinsko-zagorskoj županiji sve općine imaju vrtiće.

Stanovnike Lasinje veseli plan da uz europski novac i u Lasinji 50-ak mališana krene u vrtić. "Ne bi bilo loše, bilo bi to jako dobro da se povede malo računa o toj djeci, jer djeca su budućnost", kaže Dragutin Vlašić, otac troje djece.

Djeca usto u vrtić idu po različitim cijenama. Besplatno je za mališane u Goli, Bibinju i Viru. Ostali gradovi pokrivaju dio troškova. U Zagrebu cijena ovisi o primanjima roditelja, a kreće se od 150 do 600 kuna. Desetosatni program među jeftinijima je u Belišću - 410 kuna, dok je primjerice u Kraljevici cijena - 850 kuna. "Da sam samohrana majka, ne bih ih mogla upisati u vrtić jer ne bih imala otkud to platiti, sam vrtić meni oduzima skoro pola plaće", kaže Jelena Kosir iz Kraljevice.

Na razini države razmišlja se mogu li se u budućnosti uskladiti cijene. "Trebalo bi postaviti gornji limit, ali ne nauštrb ili na teret općinama i gradovima. Treba tražiti da ne bude toliki disperitet od općine do općine, negdje nekom platite manje, negdje više", rekao je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju.

Uz nejednake cijene, dolaze i različiti uvjeti. Skuplje nerijetko znači i kvalitetnije. Pa djeci dani u vrtiću uvelike ovise o blagajni općine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene