Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar primjer

Evo u čemu je tajna uspjeha grada udaljenog 20 km od Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da Hrvatskoj treba demografska terapija, naslušali smo se i od političara na vlasti i onih u oporbi. No bez puno konkretnih prijedloga. Jedan dobar primjer nalazi se samo na oko 20 kilometara od Zagreba. Grad Samobor već godinama ima pozitivan natalitet, te privlači sve više mladih obitelji. U čemu je tajna?

Dijete koje u kolicima gura dijete u Samoboru je čest prizor. Kako i ne bi bio kada je svaki peti stanovnik upravo dijete. Roditelji kažu kako grad nudi puno aktivnosti za djecu. Između ostalog, u šali ističu, i dobre kremšnite. No nisu se zbog kremšnita brojne mlade obitelji odlučile preseliti upravo tamo.

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

U Samoboru se ne plaća prirez, a grad nudi brojne poticaje za širenje obitelji. "Za svako treće i sljedeće dijete to iznosi 10 tisuća kuna. Uz to su naravno i dječji vrtići u kojima već nekoliko godina praktički nema liste čekanja, besplatni udžbenici za osnovnoškolce'', ističe Krešo Beljak gradonačelnik Samobora (HSS). 

Iako jedan od najvećih u Hrvatskoj, ovaj gradski vrtić popunjen je do posljednjeg mjesta. "Brojimo 30 odgojnih skupina i to na 6 različitih lokacija - to je više od 600 upisane djece'', kaže Sandra Ivanuš, v.d. ravnatelja vrtića Grigor Vitez, Samobor. 

Cijene vrtića u Samoboru punih 6 godina nisu rasle, a zbog njihove napučenosti grad pomaže i one koji su djecu upisali u privatne vrtiće. Na mjesečnoj bazi, to su sljedeći iznosi, "1000 kuna je sufinanciranje svakog privatnog vrtića, dok je to u gradskim vrtićima dosta više - oko 2500 kuna'', objašnjava Beljak.

Uz sve to, istraživanja pokazuju kako je Samobor treći najsigurniji grad u Hrvatskoj. O sigurnosti u prometu brinu i brojači na semaforima.

Najveći problem u gradu je - pazite sad - mali kapacitet osnovnih škola! Dokaz je to da je Samobor s pravom stekao nadimak - grad djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene