Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Bernardić otkazao intervju na Novoj TV

Analiza Mislava Bage: "Ovakav frontalni napad zapravo još nismo imali u SDP-u"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić je u četvrtak ujutro otkazao gostovanje u Dnevniku Nove TV. Intervju je bio dogovoren i potvrđen prije izbijanja cijele drame sa SDP-om. Što se događa u SDP-u analizirao je Mislav Bago.

Mislave, pratiš SDP godinama dok im je šef bio Račan pa Milanović i sada Bernardić, dok su bili Vlast i dok su bili oporba. Pamtiš li ikada ovakvo stanje, ovakvu javnu pobunu protiv predsjednika stranke?

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

"Ovakav frontalni napad zapravo još nismo imali u SDP-u. Imate potpredsjednika SDP-a koji jučer u Dnevniku Nove TV javno govori predsjedniku 's tobom ne možemo dobiti izbore, ti praktički ne vodiš stranku, vode je malo Zlatko Komadina, malo Rajko Ostojić, trebaš se spremiti za odstupanje'. To je vrlo žestoka poruka potpredsjednika koji je izabran i nije bio na šalabahteru Davora Bernardića. S druge pak strane, sjećam se Zorana Milanovića, on je isto imao krizne trenutke. Sjećate se kad je izbacivao Slavka Linića, na Glavnom odboru, tajnim glasanjem. Samo s nekoliko glasova uspio je izbaciti Slavka Linića iz SDP-a. Da ga nije uspio izbaciti Zoran Milanović bi podnio ostavku i više ne bi bio ni predsjednik Vlade ni predsjednik SDP-a. Ali ovo je vrlo ozbiljna situacija jer se sad počinju javljatii svi oni koji su bili u tišini ili koji su bili u kuloarima glasni a pred kamerama tihi i oni su sada, uz Peđu Grbina, počeli kritizirati ovakav stil politike Davora Bernardića".

Nakon istupa Peđe Grbina, Bernardić je vidjeli smo, na Facebooku za otpor u stranci prozvao one "s prstima u pekmezu". Kako se može objasniti ponašanje predsjednika SDP-a u zadnja 24 sata?

"Iracionalno. Neshvatljivo. Zapravo, on je kritiziran zbog načina politike, načina na koji upravlja SDP-om, a on je praktički trebao, i mi smo očekivali da će odgovoriti Peđi Grbinu kako i na koji način zamišlja SDP. On je praktički, dobar dio svojeg Kluba zastupnika proglasio 5. brigadom. Što si zapravo, predsjednik stranke ne bi smio napraviti jer on sad ima najveću oporbu praktički u Klubu zastupnika, koji kreira politike SDP-a u ovih tri godine koliko će ova Vlada praktički opstati".

Nakon Peđe Grbina sve je više onih koji javno Davora Bernardića pozivaju da odstupi. Nakon Milanke Opačić učinio je to danas i Ranko Ostojić. Kakva je tvoja procjena, što će Bernardić učiniti?

"Mislim da Davor Bernardić osobno neće odstupiti. On je danas okupio predstavnike županijskih organizacija. On želi oslušnuti kako na terenu dišu te županijeks organizacije, kako i na koji način razmišlja lokalna baza. Da podsjetim, pet županijskih organizacija može pokrenuti izglasavanje nepovjerenja predsjedniku stranke na Konvenciji. On se mora osigurati da mu se to ne dogodi, a s druge strane, i druga strana se organizira. Ali on u ovom trenutku politički ovisi o Zlatku Komadini. I bojim se da ovakvim Facebook porukama Davor Bernardić šteti Zlatku Komadini. Jer Zlatko Komadina teško da će braniti Davora Bernardića, kojeg mnogi smatraju njegovim političkim djetetom, kada ovakve poruke šalje svojim zastupnicima SDP-a. Onda i Zlatku Komadini zatvara manevarski prostor. Sumnjam da će se on odreći Davora Bernardića, ali u tom slučaj Zlatko Komadina politički gubi sav utjecaj u SDP-u, ostaje samo župan, a sam je najavio da mu je ovo posljednji mandat župana".

Hoće li možda Peđa Grbin biti to novo lice koje okuplja novu snagu SDP-a ili će se s liderskim ambicijama pojaviti još netko?

"Za sada je to Peđa Grbin. Vidite da su zastupnik Jovanović i mnogi drugi stali uz njega. No, kod SDP-a je sve moguće. Ako se dogodi da Peđa Grbin uspije okupiti tu šarenu, raštrkanu skupinu oko sebe pa ih objedini, ako teren poveže, onda on ima šanse biti protukandidat Davoru Bernardiću. Ali ako se pojavi bilo koji drugi kandidat, primjerice Siniša Hajdaš Dončić koji se još uvijek nećka, ili neki drugi kandidati, u tom trenutku Davor Bernardić praktički ima puno veće šanse ostati predsjednikom SDP-a samo zato što će on uspjeti osigurati svoju bazu kao što je to napravio i prije godinu dana".

Svakoj državi bitna je dobra vlast, ali i kvalitetna oporba. Je li SDP trenutačno kvalitetna oporba, ako ne - koliko će im trebati da to postanu?

"Oni su trenutno stranka koja se bavi sama sobom, oni se prebrojavaju, biraju svoje delegate za izvještajnu skupštinu u prosincu, traže način tko će imati više delegata, tko će koga smijeniti, i naravno, u toj situaciji, Andrej Plenković biti spokojan. Uz sve afere i krize, on zapravo ne mora uopće brinuti što se događa u SDP-u. Ja se čudim što on ne provodi čak i bolne reforme i rezove, jer u SDP-u se bore međusobno, tako da se ne stignu boriti protiv HDZ-a".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene