Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Povratak državi'

Imunološki zavod postaje javna ustanova: 'Nije najsretnije rješenje, ali ćemo sačuvati tvrtku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovo je i dokaz da ozbiljno shvaćamo probleme koje nismo uzrokovali, ali ćemo još mnoge riješiti.'

Na današnjoj sjednici Vlade objavljena je odluka o osnivanju Imunološkog zavoda kao javne ustanove. Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kako će s radom početi danom upisa u sudski registar. Varga ističe da se time uređuje djelatnost ustrojstvo, prava, obveze i izvori sredstava Zavoda.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

"Imunološki će biti sveopći pravni sljednik trgovačkog društva, preuzet će njegovu imovinu, prava i obveze te njegove zaposlenike", kazao je Varga. U izjavi novinarima dodao je i da je "u svemu prvi korak uredba o osnivanju zavoda kao zdravstvene ustanove, iza čega slijedi skupština Imunološkog zavoda d.d., i onda se jedno s drugim 'uparuje' i preuzimamo sve radnike kojima osiguravamo plaće".

Kazao je i da mu je teško procijeniti kada će se cijeli taj proces završiti, ali se nada da će to biti u najkraćem mogućem zakonskom roku, te čim to pređe u 'ingerenciju' Ministarstva zdravlja radnici mogu računati i na plaće. Rekao je i da su sredstva za Imunološki osigurana te da se taj iznos kreće oko 20 milijuna kuna na godinu.

Što s Imunološkim: Vlada obećala plaće radnicima, no one opet kasne

'Vjerujemo da je ovo rješenje nakon mjeseci napetosti, a problem smo naslijedili nakon godina zanemarivanja, i ovo je rješenje - povratak državi. Nije najsretnije rješenje, ali je način da se tvrtka sačuva. Ovo je i dokaz da ozbiljno shvaćamo probleme koje nismo uzrokovali, ali ćemo još mnoge riješiti', rekao je premijer Zoran Milanović.

Vlada je ovu uredbu kojom Imunološki zavod (IZ) postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, donijela u cilju osiguravanja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Hrvatske i zaštite zdravlja njezinih stanovnika.

Na pitanje da komentira svojevrsno beznađe radnika Imunološkog zbog neisplate plaća i odgađanja rješavanja te situacije u više navrata, ministar je kazao da je "Ministarstvo zdravlja, iako se radi o gospodarskom subjektu, odlučilo poduzeti sve da 'podmetne leđa' i pomogne radnicima koji su najvredniji dio Zavoda i odmah iza toga slijedi proizvodnja i obrada krvnih pripravaka".

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je program 'Mlijeko u školama' za iduću školsku godinu, kojom će se Hrvatska pridružiti programu Europske unije, a uključuje učenike prva četiri razreda osnovne škole.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predlažio je i uvođenje pravne pomoći koja će rješavati probleme tražitelja azila, što je odobreno.

Milanović: odradimo preostalo vrijeme u korist Hrvatske

Ministri su se okupili na prvoj sjednici nakon ljetnog odmora, a premijer Milanović je podsjetio kako je riječ o zadnjoj jeseni u aktualnom mandatu ove Vlade te je kolege pozvao da preostalo vrijeme iskoriste na dobrobit države i građana.

"Pred nama je zadnja jesen aktualnog saborskog i manadata ove Vlade, hajdemo vrijeme koje nam je preostalo odraditi u korist Hrvatske i njenih ljudi. Što treba napraviti, treba napraviti", poručio je Milanović.

Vlada je na sjednici u četvrtak, uz ostalo, odlučila o uvjetima i postupku za izbor i imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u tvrtkama u državnom vlasništvu. Tom odlukom se definiraju uvjeti, odnosno kriteriji stručnosti i postupak izbora kandidata za članove nadzornih odbora, upravnih odbora i upravnih vijeća u društvima od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku uz primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, najavljeno je iz Vlade.

Suglasnost Plinacrou za kreditno jamstvo Okolima

Vlada je dala suglasnost tvrtki Plinacro za davanje jamstva njezinoj tvrtki kćeri Podzemnom skladištu plina po kreditnom zaduženju od 230 milijuna kuna radi rekonstrukcije i modernizacije skladišta plina Okoli. Uprava i Nadzorni odbor Plinacroa donijeli su, naime, odluke kojima odobravaju davanje jamstva tvrtki kćeri Podzemno skladište plina u kreditnom aranžmanu s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR).

Namjena kredita je modernizacija pogona Okoli (rekonstrukcija i nadogradnja motokompresorskih jedinica), izgradnja dviju bušotina (Ok-62 i Ok-63) i izgradnja sustava zbrinjavanja slojnih voda. Rok korištenja kredita je tri godine, a rok povrata devet godina, kazao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. "Do sada smo osiguravali sigurnu isporuku plina, a s ovom će se investicijom to dugoročno isplatiti", dodao je na sjednici Vrdoljak.

Plinacrou, kao društvu u državnom vlasništvu, Vlada mora dati suglasnost za davanje jamstva po kreditu, sukladno odredbama zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2015. i o proračunu.

U Podzemnom skladištu plina u tijeku je investicijski ciklus radi podizanja konkurentnosti u odnosu na skladišta plina u neposrednom okruženju, kao i implementiranje novih tehnologija kojima se smanjuju operativni troškovi i povećava efikasnost. Cilj je podizanje sigurnosti opskrbe te pretpostavke za "otvaranje" tržišta plina kroz implementaciju novih softverskih rješenja. Zatvaranje financijske konstrukcije nužno je kako bi Podzemno skladište plina uspješno privelo kraju provedbu projekta tog investicijskog ciklusa.

Kada će radnici dobiti plaće?

 Potpredsjednika Vlade Branka Grčića novinari su nakon sjednice Vlade pitali kada bi radnici Imunološkog mogli dobiti plaće, na što im je odgovorio da Ministarstvo zdravlja i DUUDI intenzivno rade na osiguranju sredstava za plaće.

"To nam je izuzetno važno, jer ne želimo da nam se dogodi situacija da zbog neisplate plaća eventualno dođemo u situaciju pokretanja stečaja, što bi bitno zakompliciralo i produljilo priču transformacije te ustanove", izjavio je Grčić, dodavši da je današnje donošenje uredbe prvi korak te da u tome idu planiranim tempom.

Dodao je i da je "rješavanje plaća preduvjet da se sve ne zakomplicira i da je to apsolutni prioritet", dok na pitanja novinara kada je zadnji rok za to nije odgovorio.

Uredbom koju je usvojila Vlada propisano je da Imunološki zavod počinje s radom danom upisa u sudski registar, a danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti prenose se i sva prava i obveze vezane uz prenesenu djelatnost na Zavod, te Imunološki zavod d.d. daje Zavodu pravo korištenja svojih prostora i opreme.

Danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti na Zavod se prenose ugovori o radu radnika Imunološkog koji su do dana stupanja na snagu ove uredbe bili zaposleni u Imunološkom na neodređeno.

U roku od osam dana od dana stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti, Zavod će preuzeti arhivu i dokumentaciju dioničkog društva, a u istom roku Vlada će posebnom odlukom prenijeti imovinu Imunološkog zavoda d.d. na Zavod te sva prava i obveze vezane uz prenesenu imovinu.

Za osnivanje i pripremu početka rada IZ osigurana su sredstva u proračunu na poziciji Ministarstva zdravlja, čiji će ministar u roku od osam dana od dana stupanje uredbe na snagu imenovati i privremenog ravnatelja Zavoda.

On je obvezan podnijeti prijavu za upis Zavoda u sudski registar te obaviti druge poslove vezane uz taj upis i organizirati početak rada Zavoda, a manda mu traje do imenovanja ravnatelja Zavoda temeljem javnog natječaja.

Ravnatelja će birati i imenovati Upravno vijeće uz suglasnost ministra zdravlja, a od uvjeta koje mora zadovoljiti za tu poziciju su da ima završen prediplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Radnici Imunološkog zavoda traže od Vlade da im se isplate zaostale plaće

Odluka o preoblikovanju IZ uslijedila je nakon neuspjele privatizacije tijekom koje je poćetkom srpnja Vlada odbila ponudu tvrtke Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Vlada je pak na sjednici 30. srpnja donijela odluku da se IZ preoblikuje iz dioničkog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja, a za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo i DUUDI.

Razriješena predsjednica Upravnog vijeća Agencije za lijekove i medicinske proizvode

 

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice razriješila na osobni zahtjev predsjednicu Upravnog vijeća Agencije za lijekove i medicinske proizvode Dijanu Cimeru, a novom predsjednicom imenovana je Petra Turčić. Razriješen je dosadašnji predsjednik Sanacijskog vijeća Kliničke bolnice Merkur Zoran Bubaš, a novom je predsjednicom imenovana Nevenka Kovač.

Na osobni zahtjev Dijana Cimera razriješena je i dužnosti dosadašnje predsjednice Sanacijskog vijeća Kliničke bolnice Dubrava, a novom predsjednicom imenovana je Nevenka Kovač. Ratko Matijević razriješen je dužnosti predsjednika Sanacijskog vijeća Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, a novim predsjednikom imenovan je Mitar Obradović.

Na osobni zahtjev Tihomir Biščević razriješen je dužnosti sanacijskog upravitelja Opće bolnice "Dr. Josip Benčević", a novom sanacijskom upraviteljicom imenovana je Ljepša Rakas Vujčić. (Hina, Sa.Pu.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene